Cambridge Audio Minx

0
De Minx-set ziet er prima uit. De units zijn goed afgewerkt en kunnen zowel op een voetje staan, als aan de muur hangen.
Kleine luidsprekers kunnen niet goed zijn… Tenminste, nooit zo goed als een grote luidspreker. Dat is wat wij altijd hebben geloofd. En ja: in veel gevallen gaat het nog steeds op. Het zijn gewoon de natuurwetten die gelden. Cambridge Audio kwam met een nieuwsbericht dat stelde dat de regel die stelt dat satellietsystemen niet goed kunnen klinken is doorbroken. Wij geloofden het niet en vroegen een set aan om dit statement van Cambridge Audio met de vloer gelijk te maken… 

De Minx-set ziet er prima uit. De units zijn goed afgewerkt en kunnen zowel op een voetje staan, als aan de muur hangen.

Cambridge Audio stuurde ons een set op met een vijftal Min-10 satellieten en de kleinste subwoofer; de X200 sub. Dat moet genoeg zijn, meldt Dimex, de importeur van Cambridge Audio in Nederland. Een ?bold statement?, zoals de Britten dat noemen. Zo?n klein setje? Met en prijs van 750 euro? En dat moet ook nog goed klinken? Sure…

Genoeg instelmogelijkheden
We sluiten in eerste instantie de set aan op onze werk-pc. Zo kan hij gemakkelijk inspelen en hoeven we niet meteen de hele luisterruimte overhoop te halen waar onze referentieset nog aan het spelen is. Het aansluiten van de set is niet heel moeilijk. De sub heeft een drietal draaiknoppen, waarmee fase, crossover en volume te regelen is. Keurig, zo kan je het systeem goed instellen voor verschillende ruimtes.Verder zien we nog een schakelaar voor aan/uit (ook automatisch), een input voor sub, een output voor sub en een wireless port. Als we alles hebben aangesloten ? helaas levert Cambridge geen bekabeling mee ? en hebben ingesteld, gaan we zitten om eens een eerste indruk te krijgen.

 

Echt indruk
Eerlijk is eerlijk: na het instellen van de sub, valt onze mond open van verbazing. Dit klinkt écht heel goed! De superkleine units zetten een zeer open en ruimtelijk beeld neer. En de mini-sub? Die realiseert simpelweg een substantieel laag. We kunnen er niet omheen: dit klinkt lekker. Veel beter dan dat we gewend zijn van een satellietsysteem. (We noemen bijvoorbeeld Bose). De Minx-set zet een luchtig hoog neer, aangevuld met een prettig aanwezig middengebied en een warm en compleet laag. Een basis die overigens ook nog eens aansluit bij de rest van het geheel.

BMR-units
Handig: de schroefverbindingen zijn eruit te halen waardoor u zelf banaantjes erin kunt duwen!

Het geheim van de chef ligt in de bmr-units die in de satellieten is gebruikt. De Balanced Mode Radiator is geheel vlak, in plaats van dat het in het midden nog een bolling heeft, zoals bij gewone units het geval is. Het voordeel is een ander ? breder ? afstralingsgedrag en een, zo zegt NXT, de uitvinder van de bmr-unit, beter frequentiegedrag (meer lineair) over een breder bereik. Of dat laatste waar is, durven we niet te zeggen, maar dat het een breed luchtig beeld neerzet kunnen we beamen.

Meten maar!
Goed, na een paar dagen spelen op de pc is het tijd voor het hoofdsysteem ? een vM MA350, Tentlabs bDAC en Teac VRDS-10 met vM DA333 ? om deze luidsprekers te laten schitteren. We sluiten twee Min-10 satellietjes aan op de vM MA350 en koppelen de sub aan de pre-out. Opvallend is dat het uitgangsignaal van de pre-out van de vM veel harder is dan bij de pc het geval was en we de sub behoorlijk moeten terugdraaien. Gelukkig is het bereik groot en kunnen we alsnog een goede instelling vinden.
We besluiten een paar metingen te verrichten op deze Cambridge-set. We doen met behulp van een AKG Perception 220 microfoon en de Realtime Analyzer van Ymec een frequentierespons-meting , een roze ruis-meting en een THD-meting. De metingen zijn verricht op 75 dB bij 1 KHz op een afstand van ongeveer 1,5 meter van de Min-10 en sub. We hebben de meting recht voor de units gedaan. On axis dus. Nu zeggen deze metingen niet direct iets over de muzikale kwaliteit, maar het laat wel eventuele zwakke punten zien.
De Cambridge Audio Minx meet goed in onze test. Vanaf 18 KHz houdt het wel een beetje op…

De Cambridge toont keurige grafieken. Een vrijwel vlakke frequentierespons en ook bij de roze ruis zien we een nette grafiek. In het laag pakt hij vanaf ongeveer 30 Hz netjes op. Wel zien we een behoorlijke piek bij 70-80 Hz. Kan aan de kamer liggen. Na 15 KHz zien we een afval. De meting laat zien dat het vanaf 18 KHz wel een beetje ophoudt bij de Minx. Geen drama, maar wellicht wel een beetje hoorbaar voor mensen met hele goede oren.

Bij de THD-meting presteert de Minx keurig. De enige opvallende piek zit bij 250 Hz. Daar zien we 3% vervorming. Bij de rest van de meting zit de Minx  ruim onder de 1%. Vanaf 1 KHz zelfs op 0,1%.

Luisteren op de hoofdset
Genoeg gemeten. Tijd voor een luisterproef. Net als bij de pc horen we een mooi open beeld met veel diepte. Het laag is rond, gecontroleerd en gul. Het is echt een heerlijke set voor muziek. En dat is een prestatie gezien het formaat en de prijs. We kunnen eigenlijk alle genres wel goed spelen over deze set. Singer Songwriter, elektronische muziek, klassiek en rock vormen geen enkel probleem, al mag rock wel iets meer energie meekrijgen. Wellicht dat

Op de sub is voldoende in te stellen om hem te laten verdwijnen in de kamer.

dat iets beter gaat met de Min-20 satellieten die twee units hebben. Deze hebben een groter bereik en kunnen ook een stukje harder dan de Min-10.


Conclusie
Kunnen kleine luidsprekers niet goed zijn? Ow, zeker wel. Cambridge Audio heeft het met de Minx bewezen. Het is een heel bijzonder systeem. Dankzij de bmr-units en goede subwoofers klinkt de Minx-set uitstekend. Het karakter is rond, vol en luchtig. De set is opvallend genoeg ook zeer geschikt voor muziek. Kortom: zoekt u een muzikale set die gemakkelijk is weg te werken in de woonkamer, dan is de Cambidge Audio Minx zonder twijfel een goede oplossing.
Filmpje zien van de Minx? Klik hier