Op de koffie bij Andromeda

0
De Andromeda Illusion: luchtig, precies, detailrijk, neutraal en snel. En het uiterlijk? Dat mag spannender...
Dat er mooie hifi-producten uit Nederland komen, is geen geheim. Kijk naar Van Medevoort, Kharma, Lentus Audio of bijvoorbeeld Tentlabs. Andromeda Design kende Alpha Audio nog niet. Dus toen wij een uitnodiging kregen voor een luistersessie, aarzelden we niet om eens even op de sweet spot te gaan zitten! 

De set-up bij Andromeda Design. Een Ayon-set (buizen) en een setje Andromeda Illusion.

Henk-Jan Netjes heeft zijn luisterruimte in Amsterdam behoorlijk gericht ingericht. Twee ‘Illusions’ staan prominent in de woonkamer, of dus beter gezegd: luisterruimte. Een set van Ayon stuurt het duo aan. Het gaat in dit geval om de Spirit-versterker met triode-buizen en de CD-2s cd-speler met buizen eindtrap. Een leuk duo dat zich uitstekend thuisvoelt tussen de Andromeda Illusion dat natuurlijk de hoofdrolspeler is in dit geheel.

Bijzonder!
Er is nog een derde speler in het geheel: een hele bijzondere platenspeler: de SME 20/3. Henk-Jan gebruikt in deze speler een Koetsu-element (4500 euro!) dat zelfs de fijnste details met het grootste gemak en de grootste rust weet over te brengen. Een erg indrukwekkende ervaring.

Thiel
Henk-Jan gebruikt in zijn luidsperkers graag Thiel-units. In de Illusion, een drieweg-systeem, zien we een grote, papieren woofer, een mooie (keramische?) middenunit en een waanzinnig mooie diamond-tweeter. De versie met diamond-tweeter kost 12.000 euro (per set). Zonder diamond-tweeter bent u 9000 euro kwijt. Een behoorlijk bedrag, maar kijkt u maar eens om u heen. Luidsprekers met degelijke units van een merk als Thiel kosten dit gewoon.

Doelgroep?
Wow… wat is die diamond-tweeter mooi zeg! Zowel om te horen als om te zien… Meerprijs: 3000 euro. Schrik niet; dat is tevens de inkoopprijs.

Een luidspreker van 12.000 euro verkoop je niet aan iedereen. Dat weet Henk-Jan gelukkig ook. “Ik heb de purist voor ogen. De muziekliefhebber die een accurate reproductie van de muziek wenst”. Ja, dat heeft iedere fabrikant, toch? “Ja, dat klopt, maar ik produceer luidsprekers die ook echt perfect moeten meten. Ze meten nagenoeg vlak. Vanaf 250 Hz zakt het wat af, maar daarboven is de lijn bijna recht.” Dat lukt niet iedere fabrikant. Maar frequentierespons zegt weinig over muzikaliteit natuurlijk. Dat weet Henk-Jan ook. Vandaar dat we maar eens een muziekje opzetten.


Aftrap
Lucht, diepte, precisie en oplossend vermogen. Dat zijn kernwoorden voor de Andromeda Illusion. Als we bijvoorbeeld het nummer ‘The Rip’ van Third van Portishead opzetten horen we een enorm diep en groot beeld. Zo hoort het, maar het lukt zeker niet elke luidspreker om zo holografisch te presenteren. Elke fasedraaiing op de cd weet de Illusion perfect weer te geven, wat erop wijst dat deze luidspreker bijzonder faserein weergeeft. Tevens een kracht dat niet elk driewegsysteem bezit… Henk-Jan weet waar hij mee bezig is.
Het enige puntje van aandacht – klankmatig dan – dat we kunnen vinden is het fundament. De Illusion is soms aan de koude kant. Niet dat het laag er niet is, er is we degelijk diep laag , maar het is soms wat ‘underwelming’. Het sub-middengebied (of hoge laaggebied) is wat dun, waardoor vocalen soms wat glans en warmte missen. Henk-Jan heeft al laten weten dat hij daar mee bezig is. We zijn heel benieuwd waarmee hij komt.

En de rest?

Natuurlijk hebben we meer gehoord dan alleen Portishead. Cd’s van Jason Mraz, I am Kloot, Amos Lee en Sara-K zijn voorbij gekomen. Slechte opnames – I am Kloot bijvoorbeeld – worden genadeloos afgemaakt. Dat is echt niet om aan te horen. Kortom: de Illusion is niet vergevingsgezind. Ook inferieure apparatuur valt door de mand. Dus u bent gewaarschuwd.

Als we de SME aan het werk zetten met een lp van Sara-K (dezelfde) valt op hoe nietsverhullend de Illusion is. Nu is het niet heel moeilijk om het verschil tussen een lp en een cd te horen, maar het gaat veel verder dank klanken. Het gaat in dit geval om timing, klankkleur, detail en beeldvorming. De Illusion is eigenlijk niet hoorbaar: het laat de bron en versterking horen. En als die op hetzelfde niveau staan, bestaat eigenlijk alleen nog de muziek: welkom in de wereld van high-end!

Uiterlijk
We vinden de Illusion klankmatig op zeer hoog niveau spelen. Het uiterlijk kan naar onze mening wat meer een ‘high-end’ gevoel meekrijgen. De kast is netjes, maar het oogt simpelweg niet als een high-end product. Nu kan dat ons niet zoveel schelen, het gaat om de muzikaliteit, maar de consument zal naar onze mening te gemakkelijk langs deze luidspreker lopen, zonder het een kans te geven. Zonde natuurlijk! Puntje van aandacht dus…

Conclusie
Henk-Jan Netjes heeft een prachtige luidspreker gemaakt. De Andromeda Illusion komt klankmatig met gemak mee in het 12.000 euro-segment. De beeldvorming, fasereinheid, neutraliteit en het oplossend vermogen zijn simpelweg indrukwekkend. Naar onze smaak mag het sub-midden wat warmer, maar dat is gewoonweg een kwestie van smaak. Feit is: de luidspreker is uiterst neutraal, zonder saai over te komen. Het uiterlijk… wederom een kwestie van smaak. Echter, spannend om te zien is de Illusionist niet. En dat mag best in dit prijssegement… Maar wie daar doorheen kan kijken haalt zonder twijfel een prachtige luidspreker in de woonkamer!