ADL (Furutech) Alpha Line Plus

0
De Furutech Alpha Line Plus is een mooie kabel om te zien en om te horen. Furutech heeft keurige pluggen aangebracht die klemmen op de terminals.

Ja hoor, daar gaan we weer: op glad ijs. We kunnen het soms gewoon niet laten! Alpha Design Labs (Furutech) heeft een nieuwe serie interlinks: de Alpha-lijn. Nieuwsgierig als we zijn, pikken we een setje op en gaan we luisteren.

De Furutech Alpha Line Plus is een mooie kabel om te zien en om te horen. Furutech heeft keurige pluggen aangebracht die klemmen op de terminals.

De Line Plus is de ‘top’ van de Alpha lijn en kost 217,50 euro. Toch een vrij serieus bedrag. Wie dat teveel vindt, kan ook kiezen voor de Line 2 en Line 1, die respectievelijk 85 euro en 145 euro kosten voor een meter.

Lekker stevig
De connectoren van de ADL Alpha Design Labs – Line Plus voelen lekker stevig en zijn te klemmen om de cinch-terminal van de bron en voorversterker. Dit doe je door de ‘mantel’ van de connector aan te draaien. Een constructie die we ook van WBT kennen. Het is een prettig en zeker systeem dat we graag vaker zouden zien bij interlinks.

Uiteraard heeft ADL (Furutech) allerlei mooie materialen in de kabel verwerkt. Hier het lijstje dat we op de website hebben gevonden:

  • PCOCC solid core (balanced type), non-magnetic and super cryogenically treated
  • Insulation: special grade high density polyethylene foam
  • Construction: two cores with cotton filler twisted together Shielded with 0.12mm a-conductor wire braid Jacket
  • sheath: PVC
  • En tenslotte de connector: FP-110(G) PCOCC rca-plugs
Gebalanceerde opbouw voor meer rust en detailweergave.

Indrukwekkend, maar wat zegt het? Nou: puur koper dat niet magnetisch is en dus constant blijft presteren. Supergoede afscherming voor emi en rfi. Afscherming van elke ader. En tenslotte goede, degelijke pluggen; eigenlijk het belangrijkste van de kabel.

Erg neutraal
We hebben de kabel even lekker laten inspelen. Na een dagje gaan we er eens goed voor zitten en zetten we een serie cd’s op en spelen we wat muziek van het netwerk via de b-DAC. Opvallend is de neutrale en stressloze presentatie met een keurige beeldvorming. Het karakter van de kabel heeft erg veel wel van de Art Speak interlinks waar we normaal gesproken mee spelen. We moeten echt heel goed luisteren willen we verschillen gaan opmerken. Echter, ze zijn er wel!

Drie keer is scheepsrecht
Als we wat akoestisch werk opzetten van onder meer Sarah McLachlan en Jason Mraz beginnen we subtiele verschillen op te merken. Zo is de ADL ietsje meer gericht op het hoog en middengebied. De s’en en t’s zet deze Line Plus iets prominenter neer. Niet vervelend of scherp, maar gewoon iets meer aangezet dan de Art Speak interlinks die, als je goed luistert, iets meer de nadruk legt op een coherente en vloeiende weergave.

Het resultaat is ook een stereobeeld dat iets meer naar voren neigt dan bij de creaties van Louis Raatjes. Het zorgt in sommige sets wellicht voor iets meer betrokkenheid. Bij ons referentiesysteem is het niet nodig dit gebied – waarin vocalen zich begeven – aan te zetten. In een set die het hoog al iets aanzet, kan het tot overdaad leiden.

De Alpha Line 1 is anders opgebouwd. Minder chique en dus ook minder duur en subtiel…

We hebben heel geconcentreerd moeten luisteren om deze verschillen te horen. Ze zijn dusdanig subtiel dat we eraan twijfelen of we het zouden opmerken als we gewoon een cd’tje zouden opzetten. Een compliment, want we hebben lang gezocht naar een eerlijke interlink voor een redelijke prijs. Art Speak heeft ons snel weten te overtuigen… Alpha Design Labs (Furutech) nu dus ook. De Line Plus is, net als de Art Speak Silver interlink,  zeer neutraal en erg eerlijk in de presentatie.

Conclusie
We zijn blij verrast door deze interlink van ADL. Het is een zeer eerlijk product dat mooi is gemaakt. De klankbalans is neutraal. Het laag gaat mooi diep, is niet aangezet en komt strak over. Het midden en hoog is iets aangezet voor ons gevoel. Dat kan wat ‘suffere’ systemen iets meer glans geven. Tevens zet de ADL het stereobeeld wat meer naar voren. Dat kan wat betrokkenheid opwekken. Prima koop voor ?217!