maandag, juni 24, 2024
Home Geen categorie Synology Remote

Synology Remote

0
Synology Remote
De Synology Remote is een heel klein apparaatje... veel kleiner dan we dachten. Toch zitten er drie uitgangen op: usb, jack en optisch.

Streamen vanaf het netwerk is aan populariteit aan het winnen. Niet gek: het klinkt uitstekend en het gebruiksgemak is ongeëvenaard. Synology wil nog een stap verder gaan: direct vanaf de nas de versterker in.

De Synology Remote is een heel klein apparaatje… veel kleiner dan we dachten. Toch zitten er drie uitgangen op: usb, jack en optisch.

Synology geeft bezitters van een Synology-nas ? met DSM 3.0 (firmware) – de mogelijkheid direct via usb een koppeling te maken met een klein, wit doosje dat het audiosignaal analoog (3,5mm jack) en digitaal (optisch) uitstuurt. Ook is het mogelijk een setje luidsprekers aan te sturen met de usb-uitgang. Synology heeft het ook over iPod, maar hoe dat werkt, hebben we geen idee van.

Afstandsbediening
Maar Synology gebruikt de naam ?Remote? niet zomaar. Het witte doosje ? de receiver – is te bedienen met een platte afstandsbediening die met radiofrequentie werkt. Prettig, want zo kan je de nas en de receiver gewoon in de kast zetten.

Hier komen we wel bij een probleem aan. Bij ons staat de nas gewoon in de meterkast bij de router. Mede vanwege de ventilator die weliswaar vrij stil zijn werk doet, maar wel hoorbaar is. De hifi-installatie staat in de woonkamer… ver van de nas. Hoe gaan we een koppeling maken? Dat wordt óf een hele lange kabel (optisch of analoog) óf de nas verplaatsen. Dit had gewoon draadloos gemoeten, Synology!

Geen display

De stekkers zijn bijna even groot als het witte doosje…

De Synology Remote werkt op basis van playlists. Dat is vrij gemakkelijk… tot op zekere hoogte dan. Wij werken niet echt met playlists, maar er zijn genoeg gebruikers die dat wel doen. Zonder playlists ? die je in Audio Station aanmaakt ? valt er weinig te genieten van de Remote. De internet-radio doet het wel, maar de gedigitaliseerde muziek is dan niet bruikbaar: het apparaatje vindt gewoon geen losse bestanden.

Je kan favorieten ? radio of playlists – vastzetten onder de vier toetsen die aangeduid zijn met 1, 2, 3 of 4 bolletjes. Dat is handig! Maar ook noodzakelijk, want er zit geen display op de afstandsbediening. Dat was wel leuk geweest en had veel meer mogelijkheden geboden, aangezien je dan door lijsten had kunnen scrollen en mappen had kunnen spelen.

Goedkoop
Maar ja: als je een display in de remote had verwerkt en het systeem draadloos had gemaakt, was het wel veel duurder geworden. De officiële prijs is 70 euro, maar het is online veel goedkoper te krijgen. Dat is niet duur!

Serieus?

De afstandsbediening werkte met rf… goede keuze. Maar we missen wel enorm een display. Dat had zoveel meer mogelijkheden gebracht. Nu is het product gewoon niet af.

Is dit product voor de serieuze liefhebber? Nee… heel simpel. Er komt muziek uit dit doosje van Synology, maar het is gewoon niet serieus te nemen. De optische uitgang jittert enorm ? hoorbaar ? en de analoge uitgang. Tsja: wij kennen niet heel veel fatsoenlijke 3,5mm naar tulp-kabeltjes. We hebben er maar eentje uit een oude Sony-walkman-doos geplukt. Het had, denken we, niet heel veel verschil uitgemaakt. Het klinkt gewoon niet echt heel goed.

Conclusie
Het is een vreemd product. Het initiatief en het idee is goed: direct spelen vanaf een netwerkschijf. Echter, om een koppeling te maken, moet de nas naast de set staan. En dat is niet handig, aangezien de meeste gebruikers het apparaat willen wegwerken en vanwege de ?ruis? het apparaat uit de woonkamer willen hebben. Dat maakt koppelen heel lastig. Ook missen we een display in de afstandsbediening. Dat zou het gebruiksgemak enorm ten goede komen. Wellicht in de volgende versie?

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.