Parrot Zikmu streaming luidsprekersysteem

5
Parrot Zikmu bediening
De bediening zit op één van de twee Zikmu's: werkt prima!

Parrot is zeker geen bekende in de hifi-wereld. De Franse fabrikant is vooral bekend vanwege carkits. Wellicht is dat de reden geweest dat het Philippe Starck aan tafel heeft gevraagd en met hem heeft gebabbeld over een nieuwe luidspreker. Het resultaat van de penstreken van de Fransman, is de Zikmu: een design luidsprekersysteem met wifi, bluetooth, iPod dock en nog een line-in. Features genoeg dus. Maar hoe zit het met muziek maken?

Een stereo (!) designluidspreker systeem van Philippe Starck voor Apple: dat klinkt heel elitair en dus duur. En dat is het ook wel. De Zikmu kost ?1199. Erg prijzig. Maar het moet gezegd: de Zikmu is mooi. De ronde voet, met het elegante, slanke rechthoekige deel waarin de mid / hoogunits huizen maken de luidspreker gemakkelijk inpasbaar in een modern interieur.

NXT

Parrot Zikmu verpakking
De verpakking is zonder twijfel bijzonder: mooiste én handigste wat we ooit hebben gezien.

NXT is vaker langsgekomen bij Alpha Audio. Deze fabrikant is de ontwikkelaar van zogenaamde BMR units: Balanced Mode Radiator. En deze zitten dus onder meer in de Cambridge Audio Minx waar we behoorlijk van onder de indruk zijn.

Het feit dat Parrot deze units gebruikt voor het midden en hoog van het stereopaar, belooft heel wat.

Verbinden
Er is een aantal manieren om de Zikmu van signaal te voorzien. Het kan gemakkelijk door een iPod te docken. De meeste gebruikers zullen de Zikmu zo inzetten. Echter, het kan ook anders. Zo beschikt de Parrot-creatie over een wifi-kaart, een bluetooth-radio én een ouderwetse line-in. Genoeg mogelijkheden dus.

Een verbinding maken via wifi ging bij ons vrij gemakkelijk. We hebben twee moderne routers in de testruimte: een Netgear WNDR3700 en een nieuwere Linksys E4200. Beide beschikken over WPS: Wireless Protected Setup. Dat maakt verbinden een fluitje van een cent. We drukken op de Zikmu op het wifi-logo, gaan naar de router en drukken op het wps-knopje (bij de linksys een software-knop) en klaar is Kees. We zouden eerlijk gezegd ook niet weten hoe het anders kan bij de Zikmu… er is geen kabelverbinding en automatisch opnemen in het draadloze netwerk gaat niet. Mensen met een router zonder WPS hebben waarschijnlijk pech.

Parrot Zikmu bediening
De bediening zit op één van de twee Zikmu’s: werkt prima!

Een verbinding maken via bluetooth gaat net zo gemakkelijk. We drukken op het bluetooth-logo, gaan in Windows naar het bluetooth-logotje rechtsonderin en klikken op verbinding maken. Het wachtwoord is: 0000 (standaard). Klaar is Kees. De line-in hoeven we niet te bespreken: kabel ertussen en spelen maar.

Kwaliteit
Het mag duidelijk zijn: verbinding leggen is vandaag de dag geen probleem meer. Mits het netwerk en de apparatuur thuis in orde is natuurlijk. Wij hebben het geluk met de nieuwste generatie te werken die over allerlei handigheden beschikt. Met een ouder netwerk of een oudere laptop zal het wellicht minder makkelijk zijn.

Hoe zit het met de kwaliteit van de verbindingen? Docken is het mooiste: de iPod kan dan losseless spelen via de connector. Wifi is in onze optiek second best, gevolgd door de line-in. Bluetooth moet je eigenlijk vergeten. Dat comprimeert het signaal, wat resulteert in een inferieure weergave.

Luisteren

Parrot Zikmu bediening
De woofer van de Parrot Zikmu: zet toch iets teveel aan… het is bij te stellen via de equalizer.

Tijdens het opzetten van de test en het selecteren van een tracklist, merken we dat de Zikmu een zeer beperkte ondersteuning van bestandsformaten. De Parrot Zikmu ondersteunt bijvoorbeeld geen flac. En aangezien wij alles in flac hebben staan op de nas, is dat een probleem. Mp3 en lpcm is geen probleem, maar dat is het. Geen wav, flac, wma of ogg dus… Erg karig en iets wat Parrot moet veranderen.

We hebben via wifi dus eigenlijk alleen maar met mp3 kunnen spelen. Jammer, want juist via wifi kan je lekker ongecomprimeerd spelen. Ach: 320 kbps is ook prima…

Als we onze iPod Touch docken en Massive Attack opzetten, merken we dat de Parrot Zikmu behoorlijk aanzet in het laag. Teveel zelfs. De subwoofer doet het dus prima, maar moet via de equalizer wel even bijgesteld worden. En nu komen we bij nog een pijnlijk puntje: de interface en het gemis van een app.

Geen app, matige interface
De Zikmu is te benaderen via de browser door simpelweg het ip-adres in te tikken. Ook kan je dubbelklikken op het Parrot Zikmu-icoontje in het netwerk-scherm van Windows. Een ietwat gevorderde gebruiker zal hier geen moeite mee hebben.

interface parror zikmu
De interface is matig. Het is tevens de ‘app’… jammer hoor. Bij een streaming audio product van 1199 euro hoort gewoon een app, Parrot!

Waar wij wel moeite mee hebben, is de matige bediening. De schermpjes zijn klein en de opties gering. Nu snappen we wel dat het schermpje klein is gehouden: het moet ook op een mobieltje werken.

Een streaming-apparaat bedienen via de browser van een smartphone? In 2011? Jazeker: er is (op moment van schrijven) geen app om de Zikmu te bedienen… erg jammer. Zeker gezien de prijs van 1199 euro. Tevens werkt de interface van de Zikmu niet goed op de HTC Desire: de randen vallen weg en er is niet te scrollen door de mappen op de nas; dat kan echt niet.

De sound: deel 2
Laten we nog even verder gaan op het geluid. Het laag is dus iets te zwaar aangezet als de equalizer op neutraal staat. Echter: na wat schuiven sluit het laag beter aan op het midden en hoog.

Als we Blof, Massive Attack en wat Singer Songwriter van onder meer Jason Mraz langs laten komen, kunnen we zeggen dat het midden en hoog prima is van de Zikmu. Het is mooi open en gedetailleerd genoeg. Niet supermild of subtiel, maar wel goed genoeg. Zowel via de dock, als via wifi. Via bluetooth is het dramatisch, maar dat ligt niet aan Parrot. Bluetooth is gewoon niet geschikt voor audio.

De Parrot Zikmu
Het is wel een mooi stel: de Zikmu’s, ontworpen door Philippe Starck.

Over de beeldvorming zijn we niet helemaal uit: de Zikmu schetst een groot beeld, maar de focussering mist precisie. Dat komt door het 360 graden-systeem van Parrot. De luidspreker straalt naar achteren én naar voren, waardoor plaatsing niet echt kritisch is, maar de keerzijde is dat het niet strak klinkt. Niet iedereen zal dit erg vinden, maar het is wel belangrijk om te weten.

Conclusie
De Zikmu is een mooie creatie die veel flexibiliteit biedt. Verbinden via wifi en bluetooth gaat uitstekend zolang de apparatuur modern is. De beste resultaten boek je door een iPod te docken. Via wifi en bluetooth is de bestandsondersteuning erg mager: mp3 en lpcm: dat is niet echt acceptabel als je het ons vraagt. Net als het gemis van een app. Over de klankkleur kunnen we het volgende zeggen: het is warm met een prima open midden en hooggebied. Focussering is een kwestie van smaak. Voor ons mag het wat strakker. Met dit in het achterhoofd is de prijs pittig: 1199 euro voor een apparaat wat niet af voelt is veel. Voor dat geld is een prachtig alternatief te koop. Denk aan Sonos wat wél af is.

5 REACTIES

 1. weigert flac-bestanden weer te geven in de mappen

  Meestal kun je de mappen (folders) browsen.
  Maar UPnP dient ook de tags als Album, Artist, e.d. te kunnen weergeven.
  Kortom als de UPnP implementatie aan beide kanten klopt dan zou je op de Zikmu de library op de NAS (op basis van tags) moeten kunnen raadplegen en dan werkt de conversie vermoedelijk wel
  http://www.synology.com/us/products/features/DLNA.php

  UPnP op de router zou geen invloed mogen hebben, intern werkt een router meestal als een switch. De UPnP op de router is bedoelt voor UPnP over internet.
  Schijnt wat tricky te zijn (security).

  • Klopt… de Zikmu kan ook op artiest, album, etc browsen… maar niet met flac… wordt gewoon niet ondersteund… Ik kan het wel met Sonos, squeezebox en zelfs een mediaplayer van vier tientjes… Ik heb het gevoel dat de firmware nog niet af is. De importeur heeft wel de laatste versie erop gezet voor me. Anyway: het product voelt voor mij niet af. Jammer, want het is in potentie best een mooi product.

 2. Dag Jaap
  Formats: heb je de Zikmu geprobeerd tegen een UPnP/DLNA server?
  Onderdeel van de UPnP specs is dat altijd lpcm ondersteunt moet worden.
  M.a.w. ongeacht het format, de UPnP server converteert naar lpcm en stuurt het over de WiFI naar de Zikmu.
  De Zikmu zou dus alles kunnen afspelen wat op een PC staat inclusief FLAC vooropgesteld dat UPnP server dat ondersteunt (Win niet, maar Asset UPnP bevoorbeeld wel)
  Groet

  Vincent

  • Dag Vincent,

   Jazeker: ik heb mijn Synology DS411 gebruikt die keurig in de lijst naar voren kwam. Zowel de DS411 als mijn router(s) zijn upnp compatible. De Synology kan converteren als het moet (en dat staat ook aan), maar hij weigert flac-bestanden weer te geven in de mappen. MP3’s laat de Zikmu wel zien. De bestandsondersteuning is simpelweg dramatisch slecht van de Zikmu. Dat moét gewoon beter bij een product van 1199 euro. Ook het geluid valt wat tegen: midden / hoog is aardig, laag is te dik. Het is bij te stellen, maar voor iets van 1199 euro… Sonos doet het aanzienlijk beter: koop twee S5’s – nu Play:5 – en je hebt voor minder geld iets dat beter klinkt en beter werkt.