maandag, juni 24, 2024
Home Geen categorie Cambridge Audio Minx Min 21

Cambridge Audio Minx Min 21

7
Cambridge Audio Minx Min 21

Het compacte Minx-systeem van Cambridge Audio is nog niet heel lang op de markt. De bikkelharde concurrent voor het kleine Bose-systeem viel bij ons goed in de smaak. Nu is er een opvolger van de Min-10 en Min-20. Namelijk de Min-21 en Min-11. Compleet met een aangepaste subwoofer. Het nieuwe systeem moet nog schoner en dynamischer zijn. Wij testen de nieuwe Min 21 met Sub-200 in 2.1.

Cambridge Audio Min 21 schuin voor met pc
De nieuwe Min 21: het uiterlijk is exact gelijk, maar intern zijn er toch echt dingen veranderd…

Wie denkt: “ah… heerlijk! Een lekker computer audiosetje!”, moet even zijn verwachtingspatroon bijstellen. Het Cambridge Audio Minx-systeem is een vrij serieus luidsprekersysteem. Met een bijbehorend prijskaartje. Voor een 2.1-systeem met de Min-21 bent u al snel 700 euro kwijt. En dan moet er nog een versterker bijkomen, want de subwoofer heeft geen versterker voor de satellieten ingebouwd. Kortom: Minx is geen budget-systeem voor een gemiddelde studeerkamer. Minx is bedoeld voor de muziekliefhebber die een goed, maar compact systeem zoekt.

Aangepast
Cambridge heeft de Min-21 behoorlijk bijgeschaafd. Zo is de magneet aangepast zodat er minder verlies is en de magneet ook efficiënter werkt (er is dus minder vermogen nodig van de versterker). Tevens is de bmr (Balanced Mode Radiator) unit aangepast, zodat deze verder kan uitslaan en geen ‘piekje’ meer heeft op 8 KHz (wij hebben deze overigens niet kunnen meten in onze vorige test). Dat zorgt onder meer voor meer dynamiek. Tenslotte is de crossover iets aangepast voor een betere response en een natuurlijkere weergave. Het is nogal wat!

De opstelling

Sub 200 Cambridge audio instellingen
De sub van de Minx-set biedt veel instelmogelijkheden én een doorlusmogelijkheid voor een tweede subwoofer.

Uiteraard willen we de verbeteringen zelf horen. Daarvoor hebben wij de Minx Min-21’s en Sub-200 gecombineerd met een Cyrus Q-power eindversterker die door een Auzentech Bravura geluidskaart is aangestuurd. We hebben later ook met een b-dac gedraaid die de Q-power aanstuurt. Dat is uiteraard een forse slag mooier. Maar de Auzentech is zeker niet verkeerd.

Praktijk
Is de Min-21 écht beter? Ja… in onze optiek zijn ze beter dan de voorgangers. Laten we beginnen met neutraliteit. Dit is zonder twijfel een punt van verbetering geweest. De Min-20 is een geweldige speaker, maar de ’21’ is toch eerlijker. Met name in het middengebied.

Tevens is het klankbeeld wat meer open en is de presentatie is wat schoner. Wie van een iets donkerder getinte weergave houdt, moet wellicht niet overstappen, of de sub wat vroeger laten inkomen. We vinden de Min-21 ook wat rustiger in de weergave dan de ’20’. Omdat het middengebied wat schoner is, ontstaat wat meer rust bij de vocalen. In het absolute hoog loopt de Min-21 volgens Cambridge verder door, maar dat kunnen we niet zo pin-pointen. De Min-20 was ook al niet verkeerd. En echt veel hoger dan 18 KHz kunnen wij niet meer horen. Al zorgt een groter frequentiebereik ook voor minder vervorming in de hoorbare gebieden; de unit breekt minder snel op…

De sub-200 (200 watt, twee passieve units en een actieve woofer van 6,5″) sluit in onze opstelling perfect aan op de Min-21. De sub is geweldig goed instelbaar (fase, volume en kantelfrequentie), maar moet écht een goede plek krijgen om op zijn top te presteren. We hebben even goed moeten schuiven om de optimale plek te krijgen in onze werkkamer. Eenmaal op de goede positie (wat op de decimeter nauwkeurig komt) ontstaat een zeer homogeen geheel. Prima sub dus!

Open en groot

Cambridge Audio Min 21 zonder front

Het viel ons al bij de eerste set op: de Minx presteert bijzonder volwassen voor een compact systeem. Echter: dan moet de consument het systeem ook wel serieus nemen. Koppel er dus een mooie versterker en een goede bron aan. Anders is het Minx-systeem vrij onverbiddelijk: de Min 21’s laten veel horen. Dus ook fouten! Wij hebben heerlijk kunnen spelen met de Auzentech en b-Dac. De Cyrus weet de Min-21’s uitstekend aan te sturen. De versterker is snel, detailrijk en krachtig genoeg.

Als de keten dus klopt, ontstaat een heerlijk groots en diep plaatje. Veel groter dan u wellicht verwacht van een compact systeem. Dit is te danken aan de BMR-units die Cambridge gebruikt. Kort gezegd is een BMR-unit  een ontwikkeling van NXT. Het is een platte unit met een uitermate groot frequentiebereik (breedband) en een breed afstraalgedrag. Het voordeel van BMR-units is tevens het lineaire gedrag. Het laatste kunnen we niet echt bevestigen, maar het brede afstraalgedrag wel: de Minx speelt bijzonder holografisch. En dat geeft een heerlijke muziek-beleving.

Surround?

Cambridge audio min 21 cyrus q-power versterker
Wij testen met een Cyrus Q-power eindversterker. Prima combinatie!

We zouden het bijna vergeten te vermelden. De Minx-serie laat ook 5.1-opstellingen (of 7.1) toe. Door het compacte formaat, is dus een nagenoeg onzichtbaar systeem realiseerbaar in de woon-, studeer- of bioscoopkamer. Het is mogelijk 2 of meer subs te koppelen via de doorlus-aansluitingen op de subwoofer. Handig voor als de kamer groot is, of u een krachtiger / strakker laag wenst.

Conclusie
De Cambridge Audio Minx is weer een stapje verder! De nieuwe satellieten spelen iets neutraler en wat dynamischer dan de vorige serie. En dat zorgt voor wat meer verfijning en vooral meer muziek. En dat voor een heel redelijke prijs: voor ongeveer 700 euro hebt u een 2.1-systeem met de Min 21 en een Sub-200. Neem de Minx wel serieus. Koppel er dus een fatsoenlijke versterker aan om er vol van te genieten. En in dat geval zal deze set bijzonder veel speelplezier bieden!

7 REACTIES

  • Dag Renko,

   De satellieten (dus de kleine speakers) gaan direct aan een eindversterker. De sub wordt gevoed van uit een pre-out. Als je geen pre-out hebt, zou je de sub uit de bron kunnen voeden en de signaalkabel kunnen splitten: één paar naar de voorversteker / versterker en één paar naar de sub. Dit is echter niet ideaal, want dan moet ook de volumeregeling in de bron plaatsvinden.

 1. Beste Jaap,

  Ik overweeg de aanschaf van een Minx set las vervanging voor mijn zuil luidsprekers. Ik heb een Onkyo TX SR605 av receiver. Is dit een versterker waarmee een Minx set goed tot zijn recht komt? En zo ja welke set zou jij in mijn geval aanbevelen?

  Alvast dank voor je reactie.

  m.vr.gr

  Gert-Jan

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.