Eerste indruk B&W A5 en A7

0
Demo B&W A5 en A7

Het persbericht van de gloednieuwe A5 en A7 is er nog maar net uit, maar wij hebben al een demo gehad van Bowers & Wilkins. Hartstikke leuk natuurlijk. De twee nieuwelingen in de ‘New Media’-lijn van B&W moeten het Apple-segment gaan aanvullen. Geen vervanging van de Zeppelin Air, maar een aanvulling dus. Hoe klinken deze AirPlay-speakers? 

Demo B&W A5 en A7
Hij oogt als een hele grote MM1. De A7 is echt groter dan u denkt!

De Zeppelin is er al een tijdje. Volgens B&W 4,5 jaar. De ‘Air‘ is er nu een jaartje of twee, uit ons hoofd. Een leuke speaker, maar ook met een paar kleine puntjes: de dsp is niet uitschakelbaar en soms goed hoorbaar. Echter, de afwerking en het ontwerp zijn wel weer heel leuk… en inmiddels iconisch.

Geen dock

De nieuwe A5 en A7 staan onder – de A5 kost 499 euro – en boven – de A7 kost 799 euro – de Zeppelin Air. Dat er voor- en nadelen aan de systemen hangen, mag duidelijk zijn. De A5 en A7 hebben geen dock, de Zeppelin Air wel. Dat kan een must zijn voor sommige gebruikers. Echter, de A5 is goedkoper en de A7 klinkt echt beter dan de Zeppelin Air. Wat zeg je nu? Beter dan de Zeppelin? Ja, de A7 klinkt echt beter dan de Zeppelin Air. De units komen – volgens B&W – uit de M1. En intern schuilen mooiere chips. De dac is nieuwer (en mooier) en de dsp ‘hakt’ er duidelijk minder in dan bij de Zeppelin.

Grote MM1

De eerste link die we leggen is: het is een grote MM1. Het ontwerp komt daar direct vandaan. En dat is helemaal niet erg, want de MM1 is een prachtige desktopset. De afwerking is subliem. Prachtige, stevige materialen en een sober, maar chique uiterlijk dat veel mensen zal aanspreken. Kortom: wat ons betreft is dit een schot in de roos op designgebied. Maar zoals velen zullen zeggen: het is een kwestie van smaak. En dat gaan we niet tegenspreken.

Stereo

Demo B&W A5 en A7
De demo-setup. Geen ideale ruimte, maar het klinkt desondanks nog best goed.

Hoewel de ruimte niet optimaal was voor een demo, hebben goed kunnen horen dat de A7 een luchtig beeld schetst met aardig wat diepte en breedte. Het laag voelde wat aan de volle kant, maar dat kan ook aan de akoestiek hebben gelegen. Vocalen zijn mooi open en helder en goed verstaanbaar. Het hoog is – zoals bij veel new-media producten van B&W – mild. Het zorgt al met al voor een ontspannen luisterervaring.

De A5 laat meer compressie horen dan de A7. Dat is ook niet gek, want de A5 heeft geen aparte woofer en een kleinere versterker. Kortom: de mid / laag units moeten meer doen dan bij de A7 en dat heeft zo zijn impact op de weergave. Toch weet de A5 nog heel wat volume te creëren en komt het midden en hoog prima uit de verf. Echter: de lucht, diepte en dynamiek is minder dan bij de grotere versie. Het is wellicht wat ontnuchterend om deze twee speakers zo kort na elkaar te horen.

AirPlay en extra

De nieuwe B&W’s werken gelukkig niet alleen met AirPlay. De A7 heeft nog een optische ingang en een usb-ingang die volgens B&W ook te gebruiken is met een pc. Een erfenis van de MM1. De A5 moet het doen met alleen een analoge ingang. Alle waar naar zijn geld, nietwaar? Hoe de extra ingangen klinken, weten we nog niet.

Conclusie

De eerste indruk is goed. Met name van de A7. Die weet echt een ruimte te vullen met een compleet beeld. Zowel klankmatig als met beeldvorming. De afwerking vinden we uitstekend, net als het ontwerp. Het is slim dat B&W niet alleen AirPlay aanbiedt, maar ook aan secundaire koppelingen heeft gedacht. De optische ingang en de usb-aansluiting bij de A7 zijn erg leuke extra’s. De A5 had ook een digitale input mogen krijgen van ons… De prijzen? 799 euro is veel geld. Maar dan hebt u wel een mooie speaker. 499 euro is een mooi prijspunt voor wie graag een speaker op de werkkamer wil.