Ingezonden brief: kwaliteit vinyl-persingen

3
Vinyl

NIEUWS – we krijgen natuurlijk dagelijks leuke (en soms ook minder leuke) e-mails van lezers, importeurs en pr-bureau’s. Deze brief van Berend viel ons op. En hoewel we eigenlijk niets met vinyl doen (we zijn een website die zich richt op digitale media) willen we graag deze brief publiceren om te kijken of meer mensen dit probleem ondervinden.

Vinyl is een mooi medium. Liefhebbers zweren erbij (en ook wij horen de charme). Maar ook – of juist – bij vinyl is het bronmateriaal cruciaal. Berend is niet tevreden met de huidige kwaliteit van de persingen. Er zit teveel rotzooi tussen. Wellicht een motivator om te gaan streamen? High-res is in opkomst en kan (naar ons idee met gemak) mee met vinyl. Laat uw mening horen!

Hieronder de brief van Berend

Als audio en vinyl liefhebber luister ik graag naar muziek op vinyl. Wat me echter stoort is dat de kwaliteit van persingen van nieuwe LP?s vaak te wensen overlaat. Van alles al meegemaakt, concentrisch geperst, ?kampvuur? geluiden op de achtergrond, slechte mastering, krom en hobbels, noem het maar. Van de 5 LP?s is zeker 1 van slechte kwaliteit. Voor een dergelijk prijzig product vind ik het schande dat dit zo in de winkels en bij de consument terecht komt. Bij 2e hands voor 2 à 3 euro doe ik niet moeilijk.
Van audio/muziek vrienden hoor ik dezelfde klachten.
Weet u of er meer mensen zijn die hier tegen aan lopen? Zou u eens een oproep of iets dergelijks kunnen plaatsen? HiFi.nl doet het niet, die zijn bang voor kritische geluiden,

Ben benieuwd of ik nou de enige zeur ben. Inmiddels ben ik gestopt met het kopen van nieuwe LP?s, elke keer weer die frustratie kost me teveel energie.
En nee, het ligt niet aan mijn hard-ware spullen, ik heb zeker zo een 600 LP?s die wel goed klinken.

Vriendelijke groet,
Berend Duinkerken

3 REACTIES

  1. Na jaren weer een platenspeler aangeschaft. Afgelopen maand 7 nieuwe lp’s gekocht. 4 lp’s heb ik terug gestuurd. Elvis Presley – nummer ones hits had diverse kleine kuiltjes in het vinyl. André Hazes – Hazes goud vinyl met vele dikke zwarte spikkels in het vinyl en een flinke dikke kras. Mariah Carey – Christmas rood vinyl met een kras en een schaafsel aan de rand van het vinyl. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Vroeger had ik een onderneming waar ik platen en singels importeerde en aan winkels verkocht, maar ik nooit zulke problemen met de kwaliteit van het vinyl of de persing. Ik vind de huidige kwaliteit schandalig. Ik koop dus enkel nog alleen 2e hands.

  2. Ik stoor me meer aan die gerelateerde advertenties van Google… Uw vinyl dealer met ruim assortiment in Zoetermeer!

    Ja lekker, voor op je vloer…

    Maar goed, een punt heeft Berend wel, typisch is dan ook dat het vaak de ”High-End” persingen zijn met al die kuren. Normale persingen hebben hier minder last van. Dat sommigen van die ”gewone” persingen dan ook nog eens beter klinken, is trouwens mooi meegenomen! Nog even een opmerking van een analoogman pur sang, veel van die nieuwe lp’s zijn by the way digitaal opgenomen(!) of geremasterd(!), die hoeven van mij zowiezo dus niet echt.
    Zoek in het oudere spul, er is zo verschrikkelijk veel te vinden van echte topkwaliteit uit de jaren 60 en 70, voor je daar alle juweeltjes van hebt gescoord heb je al een pakhuis nodig om ze kwijt te kunnen, laat staan ze allemaal te hebben gedraaid!

    Die moderne opnames streamen we wel, da’s daar goed genoeg voor!