Apple: door de bomen weer het bos

4
Apple iPad Retina

Apple was ooit een merk dat zich van andere merken onderscheidde door een overzichtelijke en heldere productenlijn. Een soort Ark van Noach, met voor elke soort 2; een laptop voor privé-gebruikers en een versie voor professionals (inderdaad, de pro); een iPod classic (met draaischijf) en een met touchscreen, een desktop voor thuisgebruik (de iMac) en een voor professioneel gebruik de Mac Pro. Helaas is deze heldere opbouw sinds kort voor een groot deel verloren gegaan. Wij zetten even wat zaken voor u op een rijtje!

Apple iPad Retina

Sinds de komst van de iPad is men gaan rommelen bij Apple met de opbouw van de productenlijn. Gevolg is dat er op dit moment 3 iPads te koop zijn: de nieuwe iPad Retina (iPad vierde generatie), de iPad 2 en de iPad mini. En nou horen wij u denken: de iPad 3 (pardon, deze heet officieel ‘de nieuwe iPad’) of iPad derde generatie dan?

Raar maar waar; nog geen half jaar na introductie is de nieuwe iPad 3 al niet zo nieuw meer en niet langer leverbaar. En logischerwijs regent het klachten van mensen die net een nieuwe iPad 3 hadden gekocht en nu opeens zien dat voor hetzelfde geld een iPad (4) met een Retinascherm, een gloednieuwe processor en een nieuwe dock connector in de winkels ligt.

Hoe nu verder?

Maar hoe moet de huidige consument nu verder? Wat is wijsheid? We zetten de opties even op een rij. Met grote dank aan de iPadclub.nl geven we u een aantal heldere inzichten, die de overeenkomsten en verschillen aangeven.

“Alle drie leverbare iPads van dit moment hebben het één en ander met elkaar gemeen. Zo hebben de iPad 2 en de nieuwe iPad Retina allebei een 9,7-inch display, terwijl de iPad mini en iPad 2 allebei gebruikmaken van een dual core A5-processor. Ze worden wel alle drie voor een ander minimumbedrag verkocht: de iPad mini is Apple?s nieuwe instapmodel, terwijl de nieuwe iPad Retina de duurste variant is.”

We zien in het overzicht dat de vanafprijs van de iPad mini 329 euro is. De iPad 2 kost 399 euro en de nieuwe iPad Retina 499 euro. Forse prijsverschillen dus. En de aanzienlijke sprong van de iPad 2 naar Retina is met name vanwege het scherm. De processor van de Retina is weliswaar sneller, maar dat is ook hard nodig vanwege de hogere resolutie van het scherm. De processor moet namelijk veel meer beeldpunten berekenen.

Verder zien we opvallend genoeg dat de iPad mini wél full-HD video aan kan en de iPad 2 niet. Eigenlijk laat het overzicht van iPadclub pijnlijk zien dat de iPad 2 verouderd is en dat Apple alle nieuwe foefjes wél in de Mini heeft verwerkt. Deze is goedkoper, kan meer opslag aan, heeft de nieuwe Bluetooth, dezelfde resolutie (maar wel een kleiner scherm), ondersteunt Siri en is lichter.

Verkoop pushen

Maar waarom is de iPad 2 als instapper dan niet vervangen door de iPad 3? Simpel: er is niet écht een noodzaak tot overstappen. De enige échte verschillen tussen de 3 en de nieuwe Retina, is diens processor, een iets betere WiFi-kaart en wellicht de beschikbaarheid van G4 internet, waarvan laatstgenoemde nog niet in Nederland te krijgen is. Het is in dat opzicht dus slim van Apple, om de iPad 2 gewoon te blijven aanbieden. Die is nu super goedkoop te produceren, maar veel minder interessant voor de gevorderde gebruiker. Kortom: als Apple de iPad 3 nog in de line-up zou houden, dan zijn de kosten te hoog en zou de nieuwe iPad Retina niet goed genoeg verkopen.

Toekomstige aanduiding

Hopelijk ziet u dankzij deze uitleg door de bomen weer het bos. En waar we – waarschijnlijk net als u – erg benieuwd naar zijn is hoe Apple de volgende generatie iPad gaat noemen, dan wel aanduiden. Want de volgorde 1, 2, de nieuwe iPad (3), Mini, Retina (4) heeft eigenlijk alleen maar voor verwarring en verontwaardiging gezorgd.

4 REACTIES

 1. Ik loop al een groot aantal jaren mee in de hifi- en computerwereld, had 20 jaar een computerwinkel in Delft. We verkochten vanaf 1981 de VIC20, Commodore64,SinclairZ80, Apple/ITT2020, Acorn Atom, Acorn BBC, Atari ST en Apple Mac. Met tegenzin begonnen we met ”ordinaire PC’s die we op een gegeven moment zelf gingen bouwen maar uiteindelijk wel voor onze overleving zorgden. Ik heb altijd bewondering gehad voor Apple, niet in de laatste plaats door de gebruikersvriendelijkheid. Het waren ook leuke klanten die ‘m kochten, grafi- en musici, kortom, Applekopers waren mensen met smaak, Acornkopers behoorden tot het computerintellect -TU-studenten en idem docenten- en PC’s werden gekocht (als het ging om privékopers) ”het niet kritische volk”. Ikzelf ben er inmiddels achter dat, wat mij betreft, de Desktop en laptop onmisbaar zullen blijven. Ik gebruik ook iPad en iPhone maar kan toch echt niet zonder toetsenbord en muis -die laatste is overigens niet door Jobs of Gates uitgevonden maar door Rank-Xerox, opzoek naar bediening voor hun kopieerapparaten.
  Inmiddels is wat mij betreft Win7 redelijk (alhoewel ik XP prettiger vond, vooral met outlook) en gebruik ik Chrome, Firefox en Safari door elkaar (Explorer heb ik verwijderd). Voorzover ik het heb kunnen beoordelen zijn de tegels van Microsoft de iconen op de pads. Het lijkt me wel iets (maar wel met muis en toetsenbord0

  • Dag André. Je hebt duidelijk kennis van zaken :-). Toch denk ik dat vandaag de dag ook de kritische consument prima een pc kan aanschaffen. Er zijn prachtige uitvoeringen van een ‘gewone’ pc. Dan heb ik het niet over de HP’s of Dell’s, maar over custom producten, of Ultrabooks. Ook heb ik al prachtige, passief gekoelde htpc’s gezien op basis van een i3 of AMD Fusios-platform. Toch niet verkeerd.

   XP was zonder twijfel een goed OS, W7 vind ik beter. Sneller (blijft ook snel) en toch logischer dan XP op bepaalde vlakken. Windows 8 moet ik nog even goed gaan bekijken. Op een gewone pc vind ik het vooralsnog een draak…

 2. Naar mijn mening begint Apple zijn identiteit langzaam maar zeker te verliezen.

  De “Ipad mini” is het eerste product in de Apple-geschiedenis dat is gelanceerd om de concurrentie aan te kunnen gaan en niet met de bedoeling om een nieuw revolutionair product op de markt te brengen.

  In dit geval probeert Apple een deel van de consumenten naar zich toe te trekken die een goedkope kleine tablet willen kopen. De “Google Nexus 7” is momenteel veruit de best verkopende tablet in zijn formaat en Apple probeert hier marktaandeel vanaf te snoepen.

  Termen als design en innovatie zullen de komende jaren langzaam afnemen bij Apple, omdat dé man die hier vroeger verantwoordelijk voor was, Steve Jobs, nu weg is bij Apple.

  Ik ben absoluut geen Apple hater, maar ik merk toch dat Apple langzaam een meer mainstream merk wordt welke de volledige markt wil bezitten ten koste van zijn identiteit.

 3. Leuk artikel, het navrante is dat er eind jaren tachtig/begin jaren negentig in Engeland een computer gefabriceerd werd die toen al meer kon dan Macs en Windows PC’s samen, (pre-emptive) multitasking, taskbar, drag’n’drop, contextgevoelige pop-up menu’s. Welk merk? Acorn, het was de RISC PC. De door hen ontwikkelde RISC processor zit nu in vrijwel elke smartphone (ARM =Acorn Risc Machine) chips. Ik heb er wel eens over gedacht met een van mijn RISC PC’s -ik heb er twee, nog elke dag in gebruik- naar Apple of Microsoft te stappen, een demonstratie te geven en zeggen ”zo hoort het”!!!!

  meer info? http://nl.wikipedia.org/wiki/RISC_OS

  Acorn ging failliet door dat de gemiddelde PC-gebruiker onnodig bang was voor incompatibiliteit, ik kan allerlei bestanden verwerken, TIFF, GIF, JPEG, MP3, RTF, noem maar op.

  Acorn was de winnaar van een door de BBC uitgeschreven wedstrijd: ”ontwerp een computer ten behoeve van het onderwijs”. Ze wonnen ondanks het feit dat niet aan de eisen werd voldaan, een Z80 processor, minimaal 64Kb RAM en 256 kleuren waren de eisen. De BBC-computer was voorzien van een 6502, 32Kb RAM en 32 kleuren maar de rekenkracht en het krachtige BASIC gaven de doorslag in 1983….