Nieuwe Van den Hul usb-kabel

6
Van den Hul USB Ultimate interconnect

NIEUWS – De één gelooft erin, de ander niet; audiogerichte usb-kabels. Feit is: er komen steeds meer modellen. En dan kan onze Van den Hul natuurlijk niet achterblijven! Hij komt met de USB Ultimate. 

Van den Hul USB Ultimate interconnect
Van den Hul kan niet achterblijven met de usb-dac hype. Hij introduceert de USB Ultimate.

Heel veel nieuwere converters beschikken over een usb-ingang. En veel liefhebbers die de usb-input gebruiken, hebben al gemeld – of toegegeven – dat usb audio écht heel erg goed (kan) klinkt! Wij zijn ook al langer overtuigd dat usb-streaming en streaming in het algemeen de toekomst is.

Maar er kan niet gestreamd worden vanaf een pc zonder kabel. Tenminste: niet bij usb (het ‘brakke’ wireless usb daargelaten). Vandaar dat veel kabelfabrikanten al een usb-kabel in het assortiment hebben.

De Van den Hul USB Ultimate kan je in een notendop omschrijven als een high-end usb-kabel met zwaar verzilverde aders waarbij signaal en voeding zo ver mogelijk uit elkaar zijn gelegd. De connectors zijn natuurlijk ook aangepakt. Dat zijn geen standaard stekkertjes, maar van metaal om zowel het uiterlijk een ‘boost’ mee te geven als netjes af te schermen.

De Van den Hul USB Ultimate komt in lengtes van 1 meter tot en met 5 meter (in stapjes van 0,5 meter. 5 meter is het maximum van usb). De prijs: 349 euro voor 1 meter en 749 euro voor 5 meter. Dus zeg 100 euro per meter meer…

6 REACTIES

  • Het is geen onzin dat afscherming van data- en voedingslijnen helpt bij het fatsoenlijk overdragen van signalen. Nu zullen de 1’en en 0’en zonder twijfel over komen en ook foutloos. Dat heb ik ook getest en daar heb ik ook over geschreven. Als fabrikanten dus aankomen met: de data komt beter cq foutloos aan: ren heel hard weg! :-).

   Maar clockrecovery is een ander verhaal. Net als hoogfrequente voedingsruis vanuit de pc. Dac’s kunnen daar wat aan doen door de dac niet te laten voeden vanuit de pc. Het is dus een samenspel van hoe goed is de dac en hoe goed is de kabel in het afschermen van voedings- en datalijnen.

   • Ik zie persoonlijk niet in hoe een kabel de brakke clock van een PC zou kunnen verbeteren. Het enige dat een kabel kan doen is een signaal transporteren, waarbij de keuze van het materiaal de demping kan beinvloeden en de wijze van bundeling van kabels eventuele overspraak en andere vormen van nadelige signalen kan beinvloeden. EMC/EMI is nooit mijn sterkste kant geweest, maar ik kan me toch niet bedenken dat dit heel erg nadelig is voor het transporteren van een digitaal signaal over zo’n korte afstand.

    Als ik zo de site van Van Den Hul er op na sla, dan zou deze kabel door het gebruik van zilver het signaal van bron naar ontvanger zo goed mogelijk kan ondersteunen, want we zijn nou eenmaal hoogfrequent bezig en dan hebben we last van het skineffect.

    De hoogst verkrijgbare audio kwaliteit op dit moment is 24 bit / 192 kHz, oftewel omgerekend een signaal van 4 Mbps. De theoretische doorvoersnelheid van USB 2.0 is 480 Mbps, en ik ga er wel vanuit dat er in de labs is getest of er in dat geval een bitje zou omvallen. Ik maak me dus niet zo zorgen dat met een standaard USB kabeltje van 2 meter a 10 euro het signaal net zo prima bij mijn DAC aankomt dan met een USB kabel van 349 euro. Dat er misschien wat schommelingen in het signaal zouden kunnen zitten geloof ik graag. Of het hoorbaar is vraag ik me af. Iemand die bereid zou zijn om 349 euro te besteden aan een USB kabel heeft ongetwijfeld ook wel een asynchrone USB DAC met een fantastische interne clock en een stabiliseerde voeding. Mijns inziens kan die gewoon een standaard USB kabeltje gebruiken.

    • Wat je zegt: als je een dure dac hebt met een asynchrone overdracht en nog wat nette herklokking, heeft een dure kabel in veel gevallen minder zin. Ik durf niet direct te zeggen “geen zin”. Maar ik heb tot nog toe alleen verschillen kunnen waarnemen bij dacs die uit de pc gevoed zijn. En dat zijn minder dure dacs dan de luxe modellen met mooie, interne voedingen.