Naim introduceert DAC V1

0

NIEUWS – Het welbekende, Britse Naim heeft op de CES twee nieuwe producten geïntroduceerd: de Dac V1 en de NAP 100 (eindversterker). Deze producten zijn met name interessant voor gebruikers die de pc als bron willen inzetten.

Het is een schattig duo’tje: de DAC V1 en NAP 100. De V1 is een dac met zowel usb (asynchroon) als spdif-inputs. Als bonus zit er nog een volumecontrole op en een hoofdtelefoonuitgang (1,4″ en enkelvoudige klasse A). Volgens Naim zijn er steeds meer liefhebbers die ook via een hoofdtelefoon willen luisteren.

Super high-res

Opvallend aan de DAC-V1 is dat de usb-input (volledig galvanisch gescheiden) tot 24 bit / 384 kHz kan gaan. Twee keer zo hoog als een normale high-res usb-input. We hopen niet dat het een samplingrate-oorlog gaat worden, want hoewel in veel gevallen hoger beter is, zegt het ook lang niet alles over de muzikale kwaliteiten. Let daar dus op!

De vijf overige inputs bestaan uit: twee keer rca (coaxiaal), bnc en twe keer optisch. Deze ingangen gaan tot 24 bit / 192 kHz. Alle signalen gaan door een filter (16 x oversamplping bij 44,1 en 48 kHz) en een Burr Brown PCM 1791A-dac. Naim past ook in de V1 de zero s/pdif jitter-technologie toe. Een SHARC ADSP21489 dsp is daar mede verantwoordelijk voor. Net als de oversampling en filtering.

NAP 100

De NAP 100 is een bijpassende eindversteker die twee keer 50 watt kan leveren aan een belasting van 8 Ohm. Dit vermogen verdubbelt netjes bij 4 Ohm, wat aangeeft dat de lineaire ringkernvoeding lekker veel reserves heeft en niet snel onderuit zal gaan bij zwaardere belastingen.

De prijs van de DAC V-1 is 1750 euro. De NAP 100 gaat 900 euro kosten. De eerste zending zal rond maart binnen zijn.