Linn Majik DS Dynamik; nu ook te bedienen met de Kinsky App

0
Kinsky Desktop
Bij Kinsky Desktop zit elke functie op de plek waar je het verwacht.

Mijn eerste kennismaking met de Majik DS dateert van eind 2008. En Jaap had al eerder datzelfde jaar – op een veel hoger niveau – een onvergetelijke luisterervaring met de Klimax DS. Linn wist toen al haarfijn duidelijk te maken dat muziekweergave via CD z’n langste tijd heeft gehad. Alleen op het gebied van bedieningsmogelijkheden is men op dat moment nog beperkt. Met de daarop aansluitende vraag naar en doorontwikkeling van smartphones en tablets komt daar verandering in.

Linn Majik DS Dynamik
De Linn Majik DS Dynamik heeft een sober maar verzorgd uiterlijk.

Van CD naar DS
In november 2009 kondigde Linn als eerste highend fabrikant aan om in 2010 definitief te stoppen met de productie van CD-spelers. De reden? In slechts twee jaar tijd was de verkoop van Linn CD-spelers ingezakt met ruim 40%. Klanten kozen op dat moment al massaal voor de Digital Streaming spelers. De apparaten uit deze DS-lijn leken in eerste instantie voor velen onbereikbaar. De introductieprijs van een Klimax DS (juli 2007) lag immers op 14.875 euro en ook een Akurate DS was evenmin een koopje te noemen voor 5.117 euro. De introductie van de Sneaky DS (maart 2008) en de Majik DS (juni 2008) zorgden samen voor de definitieve omslag.

Momenteel ziet de DS-lijn er als volgt uit:

Model Type Prijs Introductie Opmerking
Klimax DS Gebalanceerde DS speler 14.875 mei 2011 Opvolger Klimax 1
(juli 2007).
Akurate DS Gebalanceerde DS speler 5.498 november 2010 Opvolger Akurate 1
(november 2007).
Majik DS DS speler 2.368 juni 2008 Sinds juli 2009 met Dynamik-voeding.
Majik DS-I Geïntegreerde DS speler » 2 x 100W 2.975 oktober 2009 Kreeg gelijk de Dynamik-voeding.
Sneaky DS Geïntegreerde DS speler » 2 x 20W 1.404 maart 2008 Displayloze instapper.
Sekrit DS-I Geïntegreerde DS speler » 2 x 70W onbekend april 2010 Bedoeld voor inbouw.

 

Linn Majik DS intern
De binnenzijde van de Linn Majik DS, met rechts de voeding – even voor de foto – zonder afschermingskap.

Uiterlijk en innerlijk
De vormgeving van de Majik DS is sober, maar laat verder een verzorgde en tijdloze indruk achter. De eerste generatie Akurate DS had trouwens dezelfde behuizing. Het display is voldoende groot en qua weergave te vergelijken met die van een Squeezebox.

De binnenzijde oogt als een grote netwerk-/geluidskaart, met de voeding en het display op veilige afstand van de print. Wat lees- en speurwerk op internet leert ons dat het digitale (rechter) gedeelte van de print voor alle eerste generatie DS-en gelijk is. Ze ‘slurpen’ dus allemaal op identieke wijze data van het netwerk. Het is vervolgens de omzetting van digitaal naar analoog wat het uiteindelijke prijskaartje van een DS doet bepalen. Linn gebruikt hiervoor trouwens – net als bijvoorbeeld Arcam, NAD, en Pioneer – Wolfson DAC’s. Bij de Klimax en Akurate zijn dat meerdere WM8741’s. De Majik en Sneaky moeten het doen met een enkele WM8740.

Dynamik
Linn ontwikkelt al ruim 20 jaar SMPS-voedingen (Switch Mode Power Supply). En dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden, daar we deze schakelende voedingen eerder terug zullen vinden in compacte en goedkope elektronica (computers, laptops, etc.), dan in HiFi- of highend-apparatuur. Bovendien is er altijd extra afscherming nodig om er voor te zorgen dat de voeding geen hoogfrequente storingsbron wordt. Ze houden in Schotland in ieder geval stug vast aan dit voedingsprincipe en de doorontwikkeling ervan. En dat heeft geleid tot de huidige Dynamik power supply; een compacte, schone en snelle voeding.

Installatie
In de meegeleverde handleiding staat voldoende informatie met betrekking tot de (basis)bediening, maar je installeert er geen Linn DS mee. Linn heeft specifiek voor de DS-lijn LinnDocs online staan. Dit blijkt een uistekende leidraad voor de benodigde software, de setup van het netwerk en ook het uiteindelijke aansluiten. Een DS opnemen in een draadloos netwerk wordt trouwens met klem afgeraden. Het kan eventueel wel door het apparaat te koppelen aan extern WiFi-accesspoint, maar Linn gaat liever voor een bedraad netwerk, dus wij ook.

Nadat de downloads Konfig en Kinsky Desktop op een werkstation zijn geïnstalleerd kan de Majik DS ingeschakeld worden. Konfig fungeert hierbij als een configuratiescherm op afstand en toont naast de gedeelde netwerkapparaten gedetailleerde informatie van de aanwezige DS-speler(s). We krijgen hierdoor inzage in firmware, eventuele updates en alle overige instellingen. Zo kan er bijvoorbeeld gecontroleerd worden of de digitale volumeregeling wel/niet ingeschakeld staat, welke naam en ruimte je aan een DS wilt toekennen, in welke zone Radio DS staat ingesteld, etc.

Kinsky Desktop
Bij Kinsky Desktop zit elke functie op de plek waar je het verwacht.

Kinsky Desktop
Linn’s eigen DS-mediaplayer voor op een werkstation heet Kinsky Desktop. Deze is UPnP en maakt verbinding met een NAS via Twonky, om vervolgens toegang te geven tot de volgende bronnen:

  • Playlist; zet hiermee losse bestanden of complete albums in de gewenste volgorde tot maximaal 1000 tracks.
  • Radio DS; laadt een regiobestand met voorgedefinieerde online radiostations, of stel zelf lijst samen met (max. 100) presets via TuneIn
  • UpnpAv; voor het opvragen van extern (op de NAS) opgeslagen playlists.
  • External; het afspelen van externe bronnen via een geïntegreerde DS-speler. Dus niet van toepassing op Majik DS.
  • Songcast; biedt de mogelijkheid om meerdere DS’en te synchroniseren en gelijktijdig dezelfde muziek te laten afspelen. Niet kunnen testen; zijn meerdere DS-spelers voor nodig.

De interface van Kinsky is netjes vormgegeven, logisch te bedienen en geeft zonder merkbare vertraging de commando’s door aan de Majik DS. Niet-relevante bronnen (bijv. Songcast) kunnen trouwens met Konfig onzichtbaar gemaakt worden.

Kinsky Jukebox
Het programma Kinky Jukebox is bedoeld voor het beheer van de catalogus en het wegschrijven van presets naar een DS-speler. Daarmee plaats je meerdere albums of een playlist onder een enkele voorkeurtoets. En daardoor is een DS-speler beter bedienbaar met de standaard meegeleverde afstandbediening. Het principe is van deze presets is vergelijkbaar met speeddialtoetsen op een telefoon.

Kinsky App
De Kinsky App; geschikt voor iPhone, iPod Touch en iPad.

Kinsky App
Op 24 juli 2011 was het dan eindelijk zover; de Kinsky App kwam beschikbaar in de iTunes App Store. Deze app maakt het mogelijk om met een iPhone, iPod Touch of iPad de DS-spelers te bedienen. Daarvoor waren portable Apple-gebruikers aangewezen op betaalde alternatieven als Chorus of Songbook. Niet dat het erg is om voor een goede app te moeten betalen, maar met name Songbook gaf nogal wat problemen met de overgang van Cara firmware naar Davaar.

Gelukkig is de eigen Kinsky App net zo functioneel en betrouwbaar als Kinsky Desktop. Zelfs het scan- en volumewieltje uit de desktop-versie zijn overgenomen. Het volumewieltje werkt overigens alleen wanneer een DS-speler als voorversterker ingesteld staat. Qua bedieningsgemak zit de Kinsky App op iPeng-niveau (onze referentie-app voor de Squeezebox).

Luisteren
Met het starten van de standaard setlist (alles 16 bit @ 44.1 kHz) is de strakke en gedetailleerde weergave het eerste wat opvalt aan de Majik DS. Ten opzichte van de CD-speler (Arcam FMJ CD36) lijkt het in eerste instantie op een laag volume iets dunner te klinken. En toch is er dan al wel voldoende dynamiek. Een kwestie van meer controle? Die bevestiging volgt snel als we het volume wat verder opschroeven. De combinatie Linn Majik DS, NAD M3 en Dynaudio Contour S 3.4 geeft geen krimp en nodigt uit tot veel langer luisteren.

Buiten de setlist om komt onder andere het nummer Here We Go Again voorbij, uitgevoerd door Ray Charles en Norah Jones van het album Genius Loves Company. Dat nummer klinkt erg fraai vanaf de CD36, maar is echt adembenemend via de Majik DS. Het Hammond orgel bespeeld door Billy Preston lijkt gewoon in de woonkamer te staan. Hoe hard het ook gaat, het klinkt groots, moeiteloos en we ervaren veel meer ruimtelijkheid dan vanaf CD. En zo zijn er nog tal van bijzondere luistermomenten te benoemen. Waar het in het kort op neer komt is dat we momenteel de muziekcollectie volledig herbeleven.

24 bit FLAC
Maar het schijnt nog beter te kunnen. Via de online muziekwinkel Linn Records zijn er Studio Master downloads verkrijgbaar van het eigen Linn-label. De testbestanden zijn echter veel te kort om een goede indruk te krijgen, dus worden de volgende tracks gekocht:

Maeve O'Boyle
Gedownload via Linn Records: Carnival Attraction van Maeve O’Boyle.

Voor een goed vergelijk zijn er vervolgens kopiebestanden aangemaakt en gecomprimeerd (Audacity) tot 44.1 kHz @ 16 bits. Aansluitend de hamvraag: is het nou hoorbaar? Ja, maar de verschillen zijn uiterst subtiel. Het vertaalt zich al snel naar een omschrijving als: meer lucht, detail en rust. De winst lijkt met name in het hoog gepakt te worden, al is dat vooral van toepassing op de tracks met klassiek en/of opera.

Bij de omzetting van de losse pop/rock track van Maeve O’Boyle was er alleen iets verschil merkbaar in het gitaarspel. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat met het streamen van bestanden op Studio Master-niveau de muziekbeleving nog intenser en vanzelfsprekender wordt.

Gapless
Een veel gehoorde klacht van streaming-devices is het (nog) niet gapless kunnen afspelen van bestanden. De Majik DS kent dat probleem niet. Correct geripte live-, mix- en klassieke registraties kunnen dus probleemloos aaneengesloten gestreamd worden. Tevens verdient Linn’s wijze van data bufferen complimenten. Want wanneer de datastroom hapert van bijvoorbeeld een minder goed streamend radiostation, dan volgt er een korstondige fade-out, om na voldoende buffer de weergave weer op te pakken met een fade-in. Je hoeft dus niet te vrezen voor ploppen, abrupte stiltes of onverwachte inschakelmomenten.

Radio DS
Radio streamen via de Majik DS klinkt leuk vanaf 160 kbps en zelfs erg goed bij 320 kpbs. Het voorgedefinieerde regiobestand bevat naast de drie eigen Linn radiostations nog een paar handen vol met NL-zenders. Door te registreren bij TuneIn is het mogelijk om tot 100 zenders aan eigen voorkeuren vast te leggen. Ze worden vanzelf zichtbaar in Kinsky wanneer we via Konfig de gebruikersnaam in de Majik DS invoeren.

Conclusie
Een goed doordacht en erg fijn klinkend apparaat, waarmee Linn aantoont met gemak serieuze CD-spelers te kunnen verslaan. Een blijver dus in het systeem van Jan. Met de komst van de Kinsky-app is er een enorme stap voorwaarts gezet op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksgemak. En de toegevoegde waarde van Radio DS maakt de Majik DS helemaal compleet.

Er zijn overigens nog meer mogelijkheden om DS-spelers te bedienen, zelfs via Squeezebox Server. Het volledige overzicht is hier te vinden.