Meridian Explorer – high-end portable usb dac

2
Meridian Explorer usb dac

NIEUWS – We hebben hem al in huis: de Meridian Explorer die vandaag officieel gelanceerd is. Jammer genoeg hebben we niet het nieuwsprimeurtje. Die gaat naar conculega hifi.nl… Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er geen aandacht aan besteden. We hebben wat foto’s genomen, Foobar geïnstalleerd op het notebook en even een analysepakketje op de Explorer losgelaten. Oftewel: even ‘the extra mile’. 

Meridian Explorer usb dac
Klein en fijn… de nieuwe Meridian Explorer usb-dac

De Explorer is een gloednieuwe usb-dac van Meridian. Deze converter laat het toe om via usb data binnen te halen – uiteraard tot 24 bit / 192 kHz – deze analoog en digitaal uit te sturen. De Explorer heeft een hoofdtelefoonuitgang en een gecombineerde optische / lijnuitgang.

Om de Meridian Exlorer volledig tot zijn recht te laten komen onder Windows is een driver nodig. En daar viel het ons op dat het – zo lijkt het – dezelfde driver is als bij de usb-ingang van de 800-serie. En dat kan ook heel goed, want USBlyzer laat zien dat in ieder geval de kern van de Explorer van Meridian zelf komt.

Layout

Overigens maakt Meridian er geen geheim van. In deze PDF staan alle details. Zoals het gebruik van een PCM5102 dac die tot 24 bit / 384 kHz zijn werk kan doen. En het gebruik van een Xmos L1 usb audioprocessor / dsp. De usb-receiver doet zijn werk asynchroon, waardoor de klok van de usb-poort niet nodig is voor het opnieuw opbouwen van de audioklok. Dat kan jitter schelen. Ook wordt door het asynchrone protocol data gevraagd wanneer dat nodig is. (Meer weten over de verschillende protocollen? Klik hier). De firmware van de Explorer en drivers komen bij Meridian vandaan.

Analoog

Meridian Explorer usb dac
Stieken al even geluisterd natuurlijk: open, luchtig en soepel. Zoals het Meridian betaamt.

Prettig aan de Explorer is dat de volumecontrole gewoon via de pc kan gebeuren. Net als bij de AudioQuest Dragonfly. Deze manier van volume aanpassen ‘crusht’ de bits niet, omdat de Explorer deze taak overneemt en het wél op de goede manier doet. In de Explorer zit namelijk een 64-staps volumecontrole in het analoge domein.

Een beetje apart – we zien het wel steeds vaker – is dat Meridian een mini-usb aansluiting gebruikt en niet de standaard usb-b ingang die we veel vaker zien. Het is geen drama natuurlijk, maar wie al geïnvesteerd heeft in een mooie usb-kabel zal deze dus niet kunnen gebruiken op deze Explorer.

Allereerste indruk

We hebben nog maar heel kort kunnen luisteren, dus het is echt een prille indruk. Maar die is wel goed. De explorer komt los, open en luchtig over bij gebruik van een Grado SR 80i. Details zijn goed waarneembaar en worden ook moeiteloos doorgegeven. Ook komt het laag krachtig en prima gedefinieerd uit de Explorer.

Meer durven we nog niet te zeggen. U kunt snel een review verwachten.

De Meridian Explorer kost 295 euro.

 

2 REACTIES