maandag, juni 17, 2024
Home Hi-Fi Streaming steeds populairder

Streaming steeds populairder

1
Streaming steeds populairder

NIEUWS – We streamen steeds meer. Nederlanders hebben in vergelijking met 2011 ongeveer 57 miljoen besteed aan digitale downloads en streamingdiensten. Dat is 67 procent meer. Een forse stijging dus. En met die cijfers neemt digitale distributie inmiddels 30 procent in van de muziekindustrie. 

Coverart, playlists, titelinfo... alles komt mee. Deze cijfers zijn vandaag vrijgekomen via NVPI, de brancheorganisatie van de muziekindustrie. Die cijfers laten ook zien dat het vooral gaat om abonnementen bij diensten als Spotify en Deezer. Dat ging van een schamele 8.9 miljoen naar maar liefst 29,6 miljoen euro. Uiteraard weten we niet of dat ook komt door koppelverkoop. Wel is er veel meer promotie gemaakt voor dit soort diensten.

Sommigen beweren dat de enorme toename in abonnementen ook te maken heeft met het feit dat de jacht op downloadsites is geopend. The Piratebay is natuurlijk al onbereikbaar gemaakt, maar er zijn voldoende truukjes om toch toegang te krijgen. Wij gokken dat de fanatieke downloaders toch wel hun weg vinden. En dat is ook niet de doelgroep voor Spotify.

In Nederland is downloaden niet illegaal. In veel andere landen wel en daar is de digitale distributie inmiddels de fysieke verkoop voorbij gegaan. Er zijn dan ook discussies over of downloaden in Nederland de inkomsten van dit soort diensten onder druk zet.

1 REACTIE

  1. Ik heb dit bericht op andere nieuws-sites ook gelezen en wat mij al eens eerder stoort is dat er niet duidelijk wordt gemaakt om welke ‘digitale downloads’ dit nou eigenlijk betreft.
    Is dat dan alleen iTunes of nog andere in NL actief zijnde??
    Echte betaalde ‘digitale downloads’ in FLAC bijvoorbeeld vind je vooral op buitenlandse websites, die tellen wellicht niet mee in de NVPI cijfers.

    En dat die ‘streaming diensten’ zo groeien is mooi maar vooral ook gemakzucht, dus ff snel een nummertje beluisteren en vaak ook nog omdat anderen dat op hun FB hebben staan dus iedereen luistert in een soort van visceus cirkeltje.
    (maar goed da’s mijn cynische kijk op ‘t geheel) 😉

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.