Bluesound knokt met Sonos

3
bluesound

NIEUWS – Gisteren is een nieuw merk onder de vlag van Lenbrook (bekend van NAD en bijvoorbeeld PSB) gelanceerd. Bluesound is een klein streamingsysteem dat héél veel weg heeft van Sonos. Met als grootste verschil dat Bluesound wél high-res kan afspelen. 

Er staan drie kleine kastjes uitgestald bij de demo van het nieuwe Bluesound. Een goed bewaard geheim, want we hadden er tot twee weken terug niets van gehoord. Behalve dan dat er iets nieuws aan zat te komen. Cas Oostvogel heeft wel wat hints gegeven bij de introductie van de M50. Maar dat bleef bij: er komen nog wel wat producten op basis van deze technologie.

Mini M50?

bluesound Tijdens de presentatie is snel duidelijk dat de gehele Bluesound-serie in basis een M50 is. De processors zijn gelijk, de software is gelijk en de app is gelijk. Uiteraard wil dat niet direct zeggen dat de prestaties ook gelijk zijn aan de M50. Dat zou wel heel erg bijzonder zijn voor de prijs. Die uiteraard een stuk lager is, gezien het formaat en de doelgroep die Bluesound voor ogen heeft.

Streamen in stijl

Nu we het toch over doelgroep en prijs hebben. Voor wie is dit systeem? Wij gokken – en dat is ook vrij duidelijk – op de modebewuste hifi-liefhebbers. Bluesound heeft zijn best gedaan een mooi kastje te maken. Of dat gelukt is, is een kwestie van smaak. De behuizing is van kunststof, maar wel een degelijke vorm. Achterop hebben de Canadezen degelijke aansluitingen gemonteerd. Geen goedkope ‘troep’ dus. En dat ze serieus zijn, blijkt ook uit het feit dat het mogelijk is om zowel draadloos als bedraad te werken. Een groot pluspunt.

Er komen drie modellen en een all-in-one oplossing. De Node (N100) is een pure streamer. Deze gaat 449 euro kosten. Dan is er de Powernode (N150) die een 2 x 50 watt versterker aan boord heeft. Deze kost 699 euro. Tenslotte de Vault: een ripstation met versterker en natuurlijk streamer: 999 euro. Deze laatste maakt het mogelijk om zonder pc te streamen. Prettig voor wie geen NAS heeft of andersoortige mediaserver. Er zit overigens een 1 TB harde schijf in. Dat moet in veel gevallen genoeg zijn.

Er is ook nog een speaker: de Pulse. Deze staat weer tegenover de Play:5 van Sonos. Wat deze kost, durven we niet te zeggen. We gokken op 599, maar pin ons daar niet op vast.

Direct Digital

bluesound We hebben er al een paar keer over geschreven: de Direct Digital technologie van NAD. In basis is het een Zetex-chipset cq DSP die een digitaal signaal direct omzet naar PWM: klasse-D. Ook Bluesound gebruikt deze technologie. En dat maakt het systeem een behoorlijk serieus hifiproduct. Tenminste: onze ervaringen met Direct Digital zijn erg positief. De M51-dac gebruikt deze chip, net als de C390DD en natuurlijk de M2. En nu dus ook de Bluesound-familie.

High-res en multiroom

Dat Bluesound op de vuist wil gaan met Sonos om een stuk marktaandeel te winnen, is wel duidelijk. De line-up heeft veel weg van de Sonos-familie. De prijsstelling is iets pittiger, maar er is bijvoorbeeld geen bridge nodig om met één product draadloos te kunnen werken. En wat Bluesound ook anders doet is wél gebruikmaken van het thuisnetwerk: Sonos bouwt een Mesh-netwerk op, wat het apart zet van het thuisnetwerk. Dat heeft overigens wel voordelen; het heeft geen last van vertragingen of stotteringen als u het netwerk zwaar belast.

Bluesound laat tijdens de presentatie weten dat het systeem gemakkelijk 24 bit / 192 kHz bestanden kan afspelen. En het kan ook synchroon multiroom spelen. Kijk: dat horen we graag. Met name het high-res verhaal vinden we leuk. En als Cas Oostvogel tijdens een persoonlijk gesprek laat weten dat het ook mogelijk is om direct muziek te kopen via het systeem (bij highresaudio.com), zijn we helemaal verrukt. Mooi werk.

Beschikbaar

Bluesound is vanaf 1 mei te koop bij een select aantal dealers. Nog één keer de prijzen van de Bluesound clients: N100 Node: 449 euro. N150 Power Node: 699 euro. Vault: 999 euro. Pulse: ons niet bekend.

3 REACTIES