donderdag, juni 13, 2024
Home Hi-Fi NAS-systeem voor het afspelen van DSD-audio

NAS-systeem voor het afspelen van DSD-audio

8
NAS-systeem voor het afspelen van DSD-audio

Tijdens de afgelopen High-End in München toonde Buffalo een demo-opstelling voor het afspelen van DSD-audiobestanden via DLNA (Digital Living Network Alliance). Het systeem vloeit voort uit een partnership tussen Buffalo en PacketVideo Corporation, ontwikkelaar van de Twonky Media Server. Samen realiseren ze NAS-oplossing voor DLNA-compatible DSD-audiobestanden.

Buffalo DSD PacketVideoDLNA & DSD

De Digital Living Network Alliance (DLNA) bestaat sinds 2003 uit een samenwerkingsverband van consumentenelektronicafabrikanten. Deze alliantie promoot de uitwisselbaarheid van standaarden voor de digitale thuiselektronica. DSD (Direct Stream Digital) kennen we reeds als de digitaal naar analoog omzetting van de SACD.

Het gaat om een single-bit proces, maar wel met een samplerate van 2.8224 MHz, oftewel 64 maal CD op 44.1 KHz. DSD gebruikt zogenaamde ‘noise-shaping quantization’ dat systeemgerelateerde conversieruis omzet in onhoorbare ultrasoundfrequenties. Het resultaat is een zeer schone luisterervaring met veel meer dynamiek en een rijkere frequentierespons, dan dat we gewend zijn van CD?s of DVD?s.

Downloaden

Buffalo en PacketVideo hebben een goede reden om tot deze ontwikkeling en uitwerking over te gaan; hoge-resolutie DSD-bestanden zijn sinds kort namelijk te downloaden. Het opgenomen audiobestand wordt opgeslagen als DSD-bestand op een harde schijf of USB-flashdrive en is vervolgens af te spelen via de computer of via een audioplayer. Afspelen via DLNA binnen een netwerkaudio-omgeving was tot nu toe niet mogelijk, omdat er voor DSD nog geen geschikte NAS-technologie bestond. Een op maat gemaakt Buffalo NAS-systeem ondersteunt nu het afspelen van 2.8-MHz/5.6-MHz DSF/DFF-bestanden (DSDIFF), algemeen bekend als DSD-bestanden.

Stap voorwaarts

“Deze technologie zorgt voor een enorme stap voorwaarts op het gebied van high-end audio. DSD via DLNA biedt consumenten de ultieme luisterervaring in combinatie met het comfort van een netwerkaudio-oplossing”, aldus Masakazu Araki van Global Product Marketing van Buffalo. Met dit project biedt Buffalo haar klanten een op maat gemaakt NAS-systeem dat uitwisselbaar is met voor DSD geschikte AV-receiversystemen en netwerkaudiospelers met DLNA.

8 REACTIES

 1. Beste Jan,

  Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de DA converter in je versterker een Wolfson WM8740 is. Deze zit ook in mijn Lyngdorf DPA-1.

  Alleen de nieuwe Lyngdorf TDAI-2170 kan overweg met DSD signalen via de optionele DAC.

  Ik overweeg zelf om een DSD DAC aan te schaffen en dan deze via AES/EBU rechtstreeks naar de Lyngdorf te sturen.

 2. hallo J. Karssen,
  Ik heb veel DSD-bestanden(ISO) verzameld maar tot op heden geen oplossing gevonden om het naar mijn audioinstallatie te streamen..Mijn systeem bestaat uit Synology DS214-Play, router ASUS RT-AC68U, Squeezebox Touch, Lyngdorf TDAI 2200, Focal Electra 1008 BE + subwoofer luidsprekers. Alle flac-bestanden gaan digitaal naar de Lyngdorf en daar omgezet naar analoge signaal. Zijn er mogelijkheden om met mijn bestaand system DSD-files te streamen? Bij voorbaat mijn dank.
  Jan

  • Beste Jan,
   In de beschreven setup is de Squeezebox Touch het doorgeefluik voor alles wat vanaf het netwerk (de Synology) aangeboden wordt. De vraag is dus feitelijk of de Squeezebox DSD-bestanden accepteert, alvorens deze doorgestuurd worden naar de Lyngdorf. Gelijk maar het verlossende antwoord; ja, dat schijnt mogelijk te zijn. Hoe te handelen? Lees er meer over.
   De Squeezebox wordt daarbij wel voor de gek gehouden, daar deze in principe niet verder gaat dan 24/96. Door de EDO-app (Enhanced Digital Output) te installeren voor de Squeezebox en vanuit Foobar DSD aan te bieden als DoP (Digital over PCM) 24/176 schijnt dat te kunnen. De enige vraag die dan overblijft is of de Lyngdorf met het DoP-protocol overweg kan. En daar geeft nog geen uitsluitsel over. Maar dat is wellicht iets wat je zelf kunt gaan testen.

   • Beste J. Karssen,
    Wat verrassend, om zo’n duidelijk en helder antwoord te krijgen. Ik heb naar de specificaties van de ingebouwde DAC van de lyngdorf gekeken en deze gaat tot 192 kHz samplerates, maar dat zegt nog niets over het protocol. Ik heb gelukkig ook de AD-converter in de Lyngdorf zitten , zodat ik eventueel 1 van de DAC’s uit het lijstje kan kiezen. Mocht het me toch lukken om mijn systeem aan de praat te krijgen dan meld ik dat. Heel hartelijk bedankt voor uw support .
    Jan

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.