Consumentenbond luidt noodklok over opslagruimte

0
Logo Consumentenbond

Op veel smartphones en tablets nemen het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde apps flink wat gigabytes in. Hierdoor blijft er soms maar de helft over van de opslagruimte waarmee fabrikanten adverteren. De Consumentenbond wil dat fabrikanten informatie geven over de netto-opslagcapaciteit, zodat consumenten een eerlijke vergelijking kunnen maken.

Logo ConsumentenbondBart Combee, directeur Consumentenbond: ?Bij populaire producten zoals de Samsung Galaxy S4 of de Apple iPad is er van de 16 GB opslagruimte maar net zestig procent over voor eigen muziek, foto’s en apps. Fabrikanten moeten hier veel duidelijker over zijn. Consumenten hebben recht op die informatie.?

Smartphones met een Windows-besturingssysteem laten doorgaans de meeste ruimte over voor de gebruiker, gevolgd door de telefoons van Apple. Android-smartphones bieden het minste geheugen voor eigen gebruik.

Grote verschillen

Tussen telefoons met hetzelfde besturingssysteem kunnen toch grote verschillen zitten in opslagcapaciteit. De Google Nexus 4 en de Samsung Galaxy S4 draaien beide op Android. Google levert echter een kaal systeem en Samsung voegt van alles aan het toestel toe, zoals eigen iconen, achtergronden en extra functies. Daardoor blijft er van de 16 GB geheugen bij de Google 13 GB over en bij de Samsung maar 9 GB.