Drie nieuwe Naim-versterkers

0

Naim introduceert drie vernieuwde en verbeterde geïntegreerde versterkers die de plaats innemen van de bestaande NAIT 5i, NAIT XS en SUPERNAIT. Alledrie de versterkers krijgen, in de ware Naim-traditie, de beschikking over grotere transformatoren en verbeterde voedingen. 

De voeding is erg belangrijk voor de prestaties van ieder hifi-product, maar waarschijnlijk zelfs nog belangrijker bij een versterker. Een verbetering in de voeding kunt u zien op de testbank, maar belangrijker zijn de verbeteringen die u ervaart bij het luisteren naar muziek.

Consistentie

De drie nieuwe versterkersNaim is vooral erg trots op de consistentie in de ?klankmatige afstemming? en het muzikale karakter van de drie nieuwe NAIT?s. Als u de stap maakt van een NAIT 5si naar een NAIT XS2, of van een NAIT XS 2 naar een SUPERNAIT, dan wordt u getrakteerd op meer vermogen, een groter dynamisch bereik, meer impact, minder ruis en een beter gedefinieerde en krachtigere laagweergave… maar het karakter van de versterkers blijft hetzelfde.

De nieuwe NAIT 5si

Door het toepassen van een grotere transformator en een verbeterde voeding is het vermogen van de kleinste NAIT toegenomen van 50 naar 60 watt. Op belangrijke plaatsen zijn betere componenten toegepast. Zo zijn de condensatoren in het eindversterkergedeelte vervangen door hoogwaardige filmcondensatoren. Ook hebben de printbanen op de PCB?s en de interne bekabeling, door de ervaringen die zijn opgedaan met nieuwe producten zoals de DAC-V1, een verbeterde lay-out gekregen.

De nieuwe NAIT XS 2

In dit geval is het vermogen toegenomen van 60 naar 70 watt. De hoofdtelefoonuitgang op het frontpaneel is nu voorzien van een ¼? (6,35 mm) entree en heeft nu een eigen, hoogwaardige klasse-A hoofdtelefoonversterker, waarmee Naim tegemoet komt aan de toenemende belangstelling voor het luisteren met een goede hoofdtelefoon. Een circuit met een constante stroomtoevoer wordt gebruikt om de relais van ultrastille stuursignalen te voorzien.

De geluidskwaliteit wordt nog verder verbeterd door een keramische ontkoppeling van de koelribben. Hierdoor ontstaat een lagere capacitieve koppeling tussen apparaten en het chassis in zowel het eind- als voorversterkergedeelte. Ook hier zijn op belangrijke plaatsen betere componenten toegepast.

De nieuwe SUPERNAIT DR

Het grootste verschil tussen de SUPERNAIT en de SUPERNAIT DR is dat de laatste geen digitale ingangen meer heeft. Omdat de rol van geïntegreerde versterker met digitale ingangen al door de SuperUniti wordt vervuld, vond Naim het met het oog op het verbeteren van de geluidskwaliteit verstandiger zich te concentreren op het ontwerpen van een volledig analoge versterker. Door het verwijderen van het digitale gedeelte kon de voeding verder worden geoptimaliseerd voor de analoge secties.

Het vermogen blijft met 80 watt onveranderd, maar de versterker is door de grotere transformator wel beduidend dynamischer geworden. De voeding voor het belangrijke voorversterkergedeelte maakt gebruik van Naim DR-technologie (Discrete Regulator). Alle ingangen worden nu met de hand bedraad, zodat ze individueel kunnen worden ontkoppeld voor een betere isolatie van microfonie.

Ook hier zijn op belangrijke plaatsen betere componenten toegepast en zijn de koelribben keramisch ontkoppeld.

Prijzen en beschikbaarheid

Deze nieuwe versterkers zullen vanaf midden juli bij Naim-dealers verkrijgbaar zijn. De adviesprijzen zijn: ? 1200,- (NAIT 5si), ? 2150,- (NAIT XS 2) en ? 3650,- (SUPERNAIT DR).