X-Fi: Harbeth versus Wilson Benesch

1
Harbeth-speaker

Beter Beeld & Geluid heeft twee demonstratieruimtes bemachtigd op de X-Fi Show in Veldhoven. Op die manier kunnen bezoekers maximaal genieten van wat de luidsprekers van Harbeth en Wilson Benesch in hun mars hebben.

Harbeth en Wilson Benesch lijken op het eerste gezicht twee tegenpolen: Harbeth is sterk geworteld in de BBC-traditie en maakt traditioneel uitziende vierkante boxen in de prachtigste houtfineers (hoewel sinds kort ook hoogglans zwart en grijs mogelijk zijn).

Koolstofvezel

Harbeth-speakerWilson Benesch maakt juist gebruik van de meest high-tech materialen en productiemethoden denkbaar en fabriceert veel van zijn behuizingen uit koolstofvezel en metaal, wat juist erg modern oogt. Verder gebruikt Harbeth veelal complexe wisselfilters (met goede redenen overigens) en gelooft Wilson Benesch (ook terecht) juist in het gebruik van een minimaal aantal componenten of zelfs het volkomen weglaten van enig filter, zoals in het middengebied van veel van zijn nieuwere modellen.

Overeenkomsten

Er zijn bij nadere beschouwing echter ook duidelijke overeenkomsten: beide fabrikanten maken hun eigen drivers en beide hebben tot doel om luidsprekers op de markt te zetten die geen haarbreed op elkaar toeleggen als het gaat om snelheid, neutraliteit, timing, dynamisch gedrag en muzikaliteit. En aangezien Harbeth en Wilson Benesch dit ieder op volstrekt eigen wijze doen, zit er niets anders op dan zelf uw oordeel te vellen. En dat kan tijdens de X-fi High End Audioshow, die op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt gehouden in de Koningshof in Veldhoven.

1 REACTIE

  1. Wilson Benesch maakt juist gebruik van de meest high-tech materialen en productiemethoden denkbaar en fabriceert veel van zijn behuizingen uit koolstofvezel en metaal, wat juist erg modern oogt. Verder gebruikt Harbeth veelal complexe wisselfilters (met goede redenen overigens) en gelooft Wilson Benesch (ook terecht) juist in het gebruik van een minimaal aantal componenten of zelfs het volkomen weglaten van enig filter, zoals in het middengebied van veel van zijn nieuwere modellen.