Technics SL-1200GR2 met digitaal gestuurde direct drive

0
Technics SL-1200GR2

De Technics SL-1200GR2 is weer een nieuwe versie van z’n meest succesvolle platenspeler, deze keer voorzien van verbeteringen van de direct drive-aansturing.

De Technics SL-1200 mag zonder meer legendarisch genoemd worden. Het is wellicht een van ‘s werelds meest gebruikte platenspelers. Niet alleen voor thuis, want het was ook een geliefd apparaat van dj’s (bijvoorbeeld in al dan niet drive-in disco’s) en in radiostudio’s. Inmiddels hebben we al een heruitgave van de SL-1200 beleefd, te danken aan de oplevende belangstelling voor vinyl. En inmiddels is er nu wederom een nieuwe iteratie van de speler, in de vorm van de SL-1200GR2. Grootste vernieuwing hier betreft de aansturing van de direct drive-motor, deze is nu geheel digitaal gecontroleerd.

Afrekenen met clogging

De digitale aansturing moet fluctuaties in de draaisnelheid (beter bekend onder de term ‘clogging’) tegengaan. Er wordt gebruik gemaakt van delta-sigma-modulatie via een eigen gepatenteerde versterker (de JENO Engine). Het moet volgens de fabrikant tot een significante verbetering leiden als het gaat om een constant toerental. Ook verbeterd is de voeding van de Technics SL-1200GR2. Deze keer is voorzien in een uit meerdere trappen bestaande ‘stille’ voeding, gekoppeld aan een ruisonderdrukkingssysteem.

De Technics SL-1200GR2 is leverbaar in de kleuren zilver en zwart (het zwarte exemplaar heeft SL-1210GR2 als typenummer). Beschikbaar vanaf oktober dit jaar voor een prijs van €2000.