Apple krijgt forse boete van EU

0
Apple

De EU vindt dat Apple muziekstreamingdiensten benadeelt en heeft het bedrijf daarom een boete van 1,8 miljard Euro opgelegd.

Het is een toch wat opvallend besluit. De EU meent dat muziekstreamers benadeelt worden door Apple. In die zin dat deze niet de kans krijgen een goedkoper abonnement buiten de app store aan te bieden. Binnen het Apple ecosysteem is afsluiten van abonnementen een eitje, alles loopt simpelweg via de Apple-account van gebruikers. Maar voor deze service rekent apple wel een percentage van de opbrengsten. En omdat Apple het aanprijzen van de alternatieve optie – het rechtstreeks afsluiten van een abonnement bij een muziekstreamer – tegengaat is de EU nu boos. Wat dan weer heeft geleid tot een boete van 1,8 miljard Euro.

Krokodillentranen

Heel voorzichtig kun je je natuurlijk wel af gaan vragen of de regelgeving vanuit Brussel niet een beetje aan ‘t doorslaan is. Want hebt u als consument ook niet een béétje eigen verantwoordelijkheid? Met andere woorden: als u een bezoekje brengt aan de homepage van laten we zeggen een Tidal of Spotify, dan weerhoudt niets ervan om daar een abo af te sluiten. Of alsnog bij Apple, omdat het simpeler werkt, makkelijker opzegbaar is enzovoort. Vrije keuze. Het is opvallend dat juist Apple de laatste tijd onder vuur ligt bij de EU. Met name omdat concurrenten als bijvoorbeeld een Google, Microsoft, Spotify enzovoort krokodillentranen plengen om het vermeende onrecht dat hen wordt aangedaan. Waarbij we dan vooral niet moeten vergeten dat al deze bedrijven zelf soortgelijke praktijken hanteren met hun eigen producten. Het is maar net wie het meest wil investeren in lobbyisten.

Lock in is niets nieuws, maar in het Brusselse kan de concurrentie steeds makkelijker dwarsgezeten worden. De enige die er echt garen bij spint is de EU zelf, de kassa rinkelt er vaker dan ooit tevoren dankzij dit soort ‘pot-verwijt-de-ketel’-zaken.