Vinyl groeit door

2
vinyl

Hoe vreemd het de moderne mens ook in de oren mag klinken: vinyl blijft groeien in omzet en is al een tijdje de cd voorbij geschoten.

In het net verschenen jaarrapport van de RIAA lezen we dat de verkoop van vinyl blijft stijgen en voor alweer een jaar op rij de cd-verkoop overstijgt. Toch is het niet alleen kommer en kwel voor de (meestal) zilverkleurige schijfjes: ook daarvan begint de verkoop aan te trekken. Maar alles bij elkaar valt de verkoop van fysieke media totaal in het niet bij die van streaming. Die laatstgenoemde tak van sport omvat 84% van de muziekomzet in de VS, versus 11% fysieke media. Digitale downloads (de officiële) doen bijna helemaal niet meer mee met slechts 3%.

Ook risico’s aan streaming

Doordat ‘we’ als muziekluisteraars wel grotendeels afhankelijk zijn van streaming, ontstaan er ook mogelijke gevaren. Het gedoe met rechten, verdwijnende albums van streamingdiensten enzovoort maakt dat u mogelijk ooit uw favoriete muziek niet meer kunt luisteren. Ook meer obscure muziek loopt het risico uiteindelijk afgeserveerd te worden, als het überhaupt al ooit gestreamd werd. En gezien de langzaam (maar zeker) stijgende verkoop van lp’s en cd’s zien meer mensen de voordelen van een tastbare muziekcollectie. Qua houdbaarheid lijkt vinyl ons dan niet direct dé basis voor een duurzaam houdbare collectie, maar dat is een keuze die een ieder voor zichzelf moet maken…

2 REACTIES

  1. “Qua houdbaarheid lijkt vinyl ons dan niet direct dé basis voor een duurzaam houdbare collectie, maar dat is een keuze die een ieder voor zichzelf moet maken…”

    Dan ben je je niet bewust dat een LP een levensduur van 300 jaar heeft qua materiaal waar de CD ws maar 50 tot 75 jaar haalt met geluk. Sla je je LPs goed op en speel je af met een goed afgestelde arm en element en benut je QS naaldreiniger en platen reiniger vloeistof dan weet ik zeker dat de LP nog net zo klinkt over 300 jaar!! Die combi geeft nul komma nul slijtage is gebleken.