Optische schijf met 200TB opslag

0
optisch schijf

Bijzonder nieuws deze week: de optische schijf lijkt ineens terug van weggeweest nu er eentje ontwikkeld wordt met een opslagcapaciteit van 200 TB.

Chinese onderzoekers aan de universiteit voor wetenschap en techniek in Shanghai hebben een techniek ontwikkeld waarmee 200 TB op een optische schijf is te bewaren. En met ‘optische schijf’ bedoelen we iets dat erg lijkt op een cd-recordable of dvd-recordable van weleer. De truc zit hem in gebruik van nieuw lichtgevoelig materiaal én stapelen van lagen. We hebben het dan over zelfs honderden lagen. Het tijdschrift Nature maakte als eerste melding van de vinding, maar zoals u ziet dient er betaald te worden voor het complete artikel.

Levensduur?

De vinding klinkt heel mooi. Maar daarbij moeten we niet vergeten dat optische, herbeschrijfbare media uiteindelijk als een fail de geschiedenis zijn ingegaan. Uiteindelijk bleek de organische laag waarop de data door een laser werd gebrand verre van bestand tegen de tand des tijds. CD- en DVD-rot zorgden bij velen voor een hoofdpijndossier betreffende ooit opgeslagen en niet meer toegankelijke gegevens. Het is afwachten of de Chinezen dit aspect ook hebben meegenomen in hun onderzoeken. En zélfs als daarover is nagedacht, hebben we pas een definitief antwoord een jaar of vijf tot tien na introductie. En vanzelfsprekend is een totaal nieuwe generatie branders nodig. Kortom: een heel mooie droom om al uw films, muziek en foto’s op één schijf te back-uppen. Maar of het ooit zover in de praktijk gaat komen?