Pendulum – Immersion

0

Wat krijg je als je rock, house, elektro, drum ‘n bass, hip hop en klassiek in een mixer gooit? Pendulum! De relatief nieuwe band (2005) uit Australië wordt vaak als grootste concurrent gezien van The Prodigy. Zowel Pendulum als The Prodigy lachen daarom, want op het nieuwste album staat een nummer waarbij Liam, de hoofdman van The Prodigy, vrolijk meezingt!

Het album stoomt, dreunt en vermorzeld alles in zijn weg met de drum ‘bass beats, maar weet bij tijd en wijle ook bijzonder veel indruk te maken door de ingenieuze wijze waarop het samples van bekende nummers verweeft met hun degelijke drum ‘n bass-beats. Echter, verwacht geen één uur en zeven minuten bombastische drama; er zijn ook relatief rustige nummers, zoals ‘Set me on Fire’ waarbij het drietal de beats en samples wat rustiger inzetten. Echter, Crush maakt een ferm einde aan de rust. Hier komt een punksfeertje om de hoek zetten. Persoonlijk vinden we het niet echt passen binnen het album. De vocalen zijn niet heel goed en de drums te simplistisch voor een doorgewinterde drum ‘n bass band. Overigens geldt dat simplistische ook een beetje voor het tweede nummer op de cd, waarbij een riedeltje tot in den treure wordt herhaald. Jammer, want dat Pendulum degelijk werk kunnen afleveren, blijkt wel bij Under the Wavers, waarbij we zelfs een vleugje Chicane horen en de vocalen weer wel kloppen. We hebben al verklapt dat Liam van The Prodigy als gastartiest op de cd te horen is. Immunize is een onverbloemde Prodigy-track. Niet alleen door de vocalen met Brits accent, maar ook vanwege de Prodigy-samples, melodie en beats. Het is een heerlijk nummer dat perfect op het album past.
Het is eigenlijk heel gemakkelijk met Pendulum: hou je van Drum ‘n Bass, The Prodigy en experimentele muziek, dan is dit een cd die gaat bevallen. Niet elk nummer is even goed, maar grotendeels is het pure kwaliteit wat je te horen krijgt.