Adele – 21

0

Wie kent haar niet: de oer-Britse zangeres Adele. Haar eerste album sloeg niet direct in als een bom, maar na een jaartje kwam het succes alsnog. Het is vaak lastig een knallend debuutalbum te overtreffen. Adele probeert het met ’21’. Ze heeft een heel blik aan topschrijvers ingeschakeld om haar te helpen met de 13 nummers op ’21’.

Het album opent met de superhit ‘Rolling in the Deep’. Een heerlijk bombastisch nummer dat gemakkelijk in het gehoor ligt, maar desondanks niet snel zal vervelen. Prima opener dus. Na ‘Rolling in the Deep’ schakelt Adele wat terug en gaat een beetje op de Gospel-toer met ‘Rumor Has It’. Een lekker stampend, ietwat indrustrieel nummertje dat prima past in het genre. ‘Turning Tables’ gaat wat meer richting de lovesongs. Adele weet ook hier te overtuigen. Ze is zonder twijfel van veel markten thuis! ‘Don’t You Remember’ borduurt daar een beetje op voort, maar haalt wel wat tempo uit het album en weet niet écht te overtuigen. Maar goed… ‘Set Fire To The Rain’ maakt dat helemaal weer goed. De licht hese stem past perfect in het thema. Wat een heerlijk meeslepend nummer is dit zeg! Krachtig, gevoelig, perfect gebracht.
Knap aan Adele is dat ze blijft boeien. Een ballade-album weet doorgaans niet de aandacht vast te houden. Nu is het album bij tijd en wijle ook niet heel spannend – we noemen ‘Don’t You Remember’ en ‘He Won’t Go’, maar toch: het overgrote deel is simpelweg steengoed. Zelfs de cover van The Cure, ‘Lovesong’ heeft ze goed gebracht. Een eigen interpretatie van een klassieker is heel gewaagd, maar Adele ‘pulls it off!’
De conclusie mag duidelijk zijn: hou je van vrouwen achter de microfoon en schuw je niet een album met de nodige (power)ballades, dan is ’21’ zeker een luisterbeurt waard!