Gorillaz – The Fall

0

Geen idee dat The Gorillaz met een album bezig waren. En ineens is hij daar dan: The Fall. Geproduceerd op een iPad nog wel. De ‘fictieve’ band moet inspiratie teveel hebben gehad tijdens de laatste tour. Maar… is deze haastige klus de moeite waard om op zaterdag de stad voor in te gaan?

Smartphones, notebooks en tablets maken het mogelijk zelfs onderweg creatief bezig te zijn. The Fall is het bewijs: helemaal gepubliceerd op een iPad! Damon Albarn en Jamie Hewlet hebben simpelweg in de touringbus zitten klooien met wat apps en komen een maandje later met een album. Bizar.

Maar, heel eerlijk gezegd: het is te horen. Het is gewoon niet een heel spannend album. Damon klinkt een beetje suf en er zijn geen bombastische achtergrondkoren, of goede gastartiesten, zoals we van The Gorillaz gewend zijn. Kijk naar Demon Days waar 15 artiesten aan hebben meegewerkt, waaronder Neneh Cherrey, Danger Mouse en het Gospel Choir. Nee… dat is bij The Fall niet het geval. De beperking van op tour zijn, is dat je niet even al je vrienden de tourbus in kan trekken om wat in te zingen. En hoewel een iPad blijkbaar aardig wat kan, kan het niet een compleet koor simuleren.

Hier en daar zijn wel wat grappige hip hop-deuntjes te horen, maar echt geïnspireerd wordt het nooit. Vaak begint een nummer lekker, maar wordt het niet spannend uitgewerkt. Bij ‘Detroid’ bijvoorbeeld. Het gaat dus vervelen: en dat zijn we niet gewend van The Gorillaz. Die werken thema’s doorgaans juist goed uit. Is het de vermoeidheid van het toeren?
The Fall is een verrassing, maar niet een verrassing die ook muzikaal weet te verbazen. Jammer…