maandag, juni 24, 2024
Home Muziek Album Kate Bush – 50 Words For Snow

Kate Bush – 50 Words For Snow

0
Kate Bush – 50 Words For Snow

Bij het horen van de naam Kate Bush staan gelijk de beelden van de videoclip van het nummer ‘Cloudbusting’ weer op mijn netvlies. En om het echt nostalgisch te maken: dat is ongeveer een kwart eeuw geleden… Dat nummer – met bijbehorende video – heeft destijds blijkbaar nogal indruk gemaakt. Wie trouwens meer over het fenomeen Cloudbusting te weten wil komen kan hier terecht.

Kate Bush - 50 Words For Snow

Het hier en nu
Maar ook voor Kate Bush heeft de tijd niet stil gestaan. Dus laat ik me verrassen door haar nieuwste en tiende album: ’50 Words For Snow’.

Uiteraard verkrijgbaar op CD en vinyl, maar ook via haar eigen website als betaalde hoge resolutie download (24-bits @ 96KHz).

Ook wordt daar het opname-/masteringtraject uitgelegd en onderbouwd waarom men aanraadt om voor de download te kiezen. En dat is interessant te noemen, want dichter bij het origineel kom je als luisteraar dus niet, of we moeten de analoge tapes gaan afspelen.

Traditioneel recept
Wat gebleven is, is dat Kate Bush verhalen vertelt omlijst door muziek. De lengte van de tracks lenen zich er in ieder geval prima voor. Het album komt voor mijn gevoel wat traag op gang en de eerste 2 tracks kunnen beschouwd worden als sfeeropbouw. De derde track ‘Misty’ blijft – hoe toepasselijk – na 1 keer luisteren direct hangen. Zo ook het populairder aandoende ‘Wild Man’, wat ondanks de duur van 7 min. 17 heel gemakkelijk weg luistert.

Verrast
Heel even schrik ik wakker uit mijn heerlijke luister-winterslaap bij het horen van de intro van track 5 ‘Snowed In At Wheeler Street’. Hoor ik daar nou Pokerface van Lady Gaga!? Het heeft er in ieder geval heel even iets van weg. Kate’s stem draagt het nummer vervolgens fantastisch en ze wordt daarbij uitgedaagd door Elton John.

Opnamekwaliteit
Zoals gezegd – en te lezen op haar website – is er veel aandacht besteed aan de wijze van registreren en het in stand houden daarvan. De opname klinkt heel puur en staat bol van de details, zonder dat het vermoeiend wordt. Draai de volumeknop gerust naar rechts voor een echt piano-in-de-huiskamer-effect. De mediumdrager is verleden tijd en niet langer een beperkende weergavefactor. Hopelijk volgen meer artiesten dit voorbeeld van betaald muziek beschikbaar stellen.

Verwachting
Ik acht de kans echter klein dat dit album dezelfde impact op het grote publiek zal hebben als destijds ‘Hounds of Love’ (met daarop ‘Cloudbusting’ en ‘Running Up That Hill’). Het is meer iets voor de fans en de liefhebbers. Daarom over ’50 Words For The Snow’: erg fraai, erg Kate Bush en leuk voor onder de kerstboom. Maar nog meer aan te raden als hoge resolutie download.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.