Review Densen Demagic

10
DeMagic van Densen
De Densen DeMagic-cd moet restmagnetisme en elektronen reorganiseren. Dat zorgt weer voor een losse en vloeiende weergave. Wij hebben onze twijfels.

We testen vrij weinig ‘tweaks’ op Alpha Audio. Dat heeft als reden dat we het eigenlijk geneuzel in de marge vinden. En dat hoewel er talloze tweak-gadgets te krijgen zijn. Densen heeft er ook eentje. En hij staat al járen in de kast: de DeMagic. 

DeMagic van Densen
De Densen DeMagic-cd moet restmagnetisme en elektronen reorganiseren. Dat zorgt weer voor een losse en vloeiende weergave. Wij hebben onze twijfels.

Een cd die voor klankverbetering zorgt? Wow… dat is nogal een statement! Densen is toch niet een merk dat zomaar met beweringen komt. Wij zien het nog steeds als een zeer serieuze hifi-fabrikant. Kortom: onze aandacht heb je wel. Al jaren, heel eerlijk gezegd, want de cd staat al minstens zeven jaar in de kast. Ai… tijd voor een bespreking dan maar?

Slangengif en elfenlicht?
Tweak-producten vinden we altijd maar ‘so so’ bij Alpha Audio. Dat is de reden dat we eigenlijk geen voetjes, sokjes, schaaltjes en weet ik wat nog meer reviewen (zeg nooit nooit…). Deze cd scharen we toch een beetje onder die categorie.

In basis werkt de DeMagic als volgt: op de cd staat een complexe track met alle frequenties. Volgens Densen moet dit complexe signaal resterend magnetisme en richting van elektronen weer ‘resetten’, zodat het muzieksignaal niet meer degradeert.

Praktijk
Uiteraard willen we het ook weleens proberen. We pakken de cd, leggen deze in de lade en drukken op Play. Voor drie minuten is de kamer gevuld met een zeer vreemde herrie. Het lijkt wel of de wereld vergaat en alles nu desintegreert. Onze tip: zet de versterker niet te hard en verlaat de kamer voor drie minuten. Kom terug en ga dan weer zitten voor muziek.

densen demagic demagnetiseer cd
Grappig plaatje dat we vonden op het net: het golfpatroon van de Densen DeMagic (een deel ervan).

Maar werkt het? Dat is wat lastig. We hebben het gevoel dat het wel iets doet, maar het verschil is wel erg klein. Het hoog en midden lijkt iets schoner en iets minder korrelig, maar nogmaals: het verschil is bar klein, waardoor we twijfelen of het wel echt is. Het kan ook zijn dat de pizza en het glas wijn zijn werk heeft gedaan.

Wellicht komt het doordat we sowieso ons loopwerk en de eindversterkers uitzetten. Dan loopt alles toch wel ‘leeg’, wat een soort reset is. Het enige wat aan blijft staan is de Pass: die kan niet uit. De b-DAC lijkt niet zo gevoelig voor ‘opbouwende elektronen’.

Conclusie
We weten het niet zo met vreemde tweaks. Ook deze cd lijkt niet veel uit te maken. We hebben ook jaren zonder deze tweak kunnen genieten, zonder het gevoel dat het midden en hoog aan definitie verliest. Het zou ook wel vreemd zijn, eerlijk gezegd. Kortom: een tweak die je kan missen. En als je het toch wilt proberen: hij kost ongeveer 15 euro. Tsja… daar is dan wel weer overheen te komen.

10 REACTIES

 1. Jammer dat de recensent niet genoeg technische kennis heeft om meteen de ‘ uitleg’ over de werking van de CD door te prikken. immers wat je ook op de CD zet uiteindelijk komt er een audiosignaal uit, en hoe vreemd dat ook mag klinken daardoor gebeurt er echt niets met het ‘resterend magnetisme’ laat staan dat elektronen zich daardoor laten resetten.

  Was weer goed voor een gulle lach

 2. Ik word nog keer op keer verast door dit wonderlijke schijfje. 🙂
  geluid komt volledig los van de speakers.
  je bent niet instaat om de luidsprekers aan te wijzen.

  Wie weet ben ik goed gelovig maar het is zelfs meetbaar.
  behandeling met de demagic.
  op de scoop leveren mijn buizen langer een ronde sinus na
  er kunnen dus hogere stromen lopen.

  voor de behandeling gaan de buizen eerder in de verzadiging.

  voor mij is het dus puur waarheid

  en een genot voor mijn oren. en de oren van3e.

 3. Hallo,
  Op de Nordost System Set-up & Tuning Disc staat een nog veel langere en uitgebreidere versie, hier heet het de-Gauss (track 14). Om de een of andere reden wordt de CD nergens genoemd op hun site, alleen in een (redelijk interessante) PDF over luidsprekerplaatsing: http://www.nordost.com/default/downloads/SpeakerPlacement.pdf .
  Werkt het? Ik denk dat na een glas Captain Morgan de dingen inderdaad lekkerder klinken…

  Groet,
  Menno

  • Inderdaad een redelijk goed stuk over luidsprekerplaatsing. AudioPhysik heeft ook een zeer gedegen handleiding. De-Gauss tracks voor beter geluid… het blijft wonderlijk. Bij een oude CRT-monitor: ja natuurlijk, maar met cd’tje een compleet hifi-systeem degaussen… nee: dat gaat er bij mij niet in. Goede wijn doet meer :-).