Review Editors – The weight of your love

0
editors-the-weight-of-your-love

Het is de stem van zanger Tom Smith waar je van houdt of die je verafschuwt. Zo is het vervolgens dan ook met de Editors. Want de Editors is heel veel Smith. Smith is met zijn diepe warme stem altijd en overal overheersend aanwezig. In staat om diepe emotie en lyriek te vertolken. Van bas- naar kopstem. Is dat bij The Weight of your Love ook het geval?

De eerste twee cd’s van de editors, ?The Back Room? en ?An End Has A Start?, kwamen met grote overtuiging de muziekwereld binnen. Grommende gitaren, stuwende drummers en altijd die stem.

De editors verrassen in 2009 de muziekwereld met een complete haakse hoek. Hun nieuwe cd ?In This Light and On This Evening? is compleet anders. Geen gitaren maar synthesizers en de sfeer en het geluid van Depeche Mode… Net zoveel mensen als er afhaken komen er bij! De cd stijgt naar de top.

Dan wordt het stil op het cd-front. Fans weten niet wat ze hebben te verwachten. Welke kant zal het opgaan. Terug naar het stevige gitaarwerk of meer synthesizer? Temeer daar de toonaangevende gitarist Chris Urbanowicz de band verlaat. Het doek is opengetrokken en de nieuwe cd ‘The weight of your love’ is daar! En?

Ja… Het geluid is van beiden iets maar is beiden ook duidelijk niet. Ik mis de vonk die ik in alle voorgaande albums het vuur in mij ontstak. Het nieuwe album levert stuk voor stuk mooie songs maar ik mis een scherp randje of de trek naar de dansvloer. Tegen de stem van Tom Smith kan ik weer niet op maar toch. Naast de cd koop ik ook de bonus cd, met vijf extra tracks. Daarvan zijn er twee ‘acoustic versions’ van de andere cd.

En daar gebeurt het! Het nummer Hyena trekt mij onder de tafel. Tenhemelschreiend mooi. Laugh with me hyena. En mooier kan je het grensvlak tussen liefde en haat, blijheid en verdriet niet verwoorden! Het nummer Nothing stijgt boven al het andere werk van de twee cd’s uit. Dus? Dus… het loont de moeite de luxe-versie (met bonus cd) aan te schaafen. En als Tom Smith het mij vraagt had ik gezegd, de derde weg is acoustic!