FiiO CP13 portable cassettespeler

0
FiiO CP13

Ook de revival van de cassette lijkt steeds meer een feit te worden. En met de FiiO CP13 hebben we er een nieuwe speler bij.

Net als in het begin van de vinyl-revival zien we ook het gebruik van cassette aarzelend maar zeker toenemen in belangstelling. Inmiddels zoveel dat zelfs FiiO er blijkbaar brood in ziet, getuige de FiiO CP13 portable cassettespeler. Ofwel: een nieuwe Walkman is geboren. Het is een behoorlijk ‘bare bones’-apparaat zonder overbodige poespas aan boord. Net als vroeger dus. Maar dan wel voorzien van een via USB-C oplaadbare batterij (goed voor 15 uur speeltijd in volle toestand). Verder treft u er alleen nog een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting op aan en een volumeregelaar. Geen Bluetooth dus, zoals bij dit eerder door een andere fabrikant gelanceerde exemplaar.

Voor wie?

De variant in zilverblauwe afwerking doet de FiiO CP13 wel heel erg op de originele Sony Walkman van weleer lijken. Het lijkt dan ook precies de doelgroep die fabrikanten van dit soort apparaten op het oog hebben: mensen met een hang naar het verleden. Dat kunnen verstokte liefhebbers zijn die in de jaren zeventig en tachtig zijn blijven hangen wat hun hifi-behoeften betreft. Maar zeker ook jongere hipsters die wel eens willen ervaren hoe het vroeger allemaal klonk.

Net als toen

Tussen ons gezegd en gezwegen: het blijft een cassettespeler. En cassettes hebben wat onhebbelijke neigingen als ruis, jank, tapesalade-generatie en meer. Dolby ruisonderdrukking ontbreekt op de CP13, dus het wordt echt ‘hardcore’ tape luisteren. Ook is het apparaat vanzelfsprekend inzetbaar voor het via bijvoorbeeld een geluidskaart digitaliseren van oude en voor u waardevolle opnamen uit het verleden.

De FiiO CP13 is op moment van schrijven nog niet op de website van de fabrikant te vinden, wel al op de Facebookpagina (zie screenshot bovenaan) van ze. De prijs van de nieuweling bedraagt £129, waarbij u kunt kiezen uit de kleuren wit, zwart of het ‘Walkman’-blauw.